Thursday, October 20, 2016

463. Maybe This Will Be The Last?


Parent aku dah pesan, takyah buat keta sewa dah. Buat sapu ja. Tapi aku degil. And mungkin aku malas.

So hadap la. Aiyo.

Thursday, October 13, 2016

462. Hujan Menitik Meninggalkan Air.


Tahun ni sangat tidak memberangsangkan pada aku. Blog tidak diupdate seperti tahun-tahun sudah. Separuh daripada sebelum ini pun tak sampai.

Apa nak jadi ni Hakimi Rosli!!!!

I need a fresh air. I want to scream. Like there are no others. I want to cry. I need a shoulder to cry. 😟😟😟

NotaKaki: Mulut ku berbau betik.

Wednesday, October 5, 2016

461. One Of The Best Salesman Ever.


From this video, we can learn something from him. Yes, the one and only Steve Jobs. Just want to share how he market his product. And yes, i do watch the video until end.


First, we do need to know our product. That the most important thing.

NotaKaki : Ada sinar atau tidak ni?

Sunday, October 2, 2016

460. Continue From Trans Inas.


Dari sini.

Takdelah nak sambung apa sangat pun. Just nak share video ja. Thanks Poq for the great video. Thanks also to Hanis and Oney for the video.

Enjoy it!


NotaKaki : Nak pergi lagi!!!!

Monday, August 29, 2016

459. To Know Malaysia Is To Laugh Malaysia (2015)


Video ni dah lama tapi saja nak share kat korang apa yang aku suka tengok. Boleh buat korang berfikir sikit.


Enjoy!!

NotaKaki : Nak cari beg!!

Sunday, August 28, 2016

458. Trans Inas.


Alhamdullilah, lebih kurang pada 15-18 Ogos 2016, aku telah mengikut satu program under Kembara Uniutama iaitu Trans Inas. Boleh google untuk tahu apa maksud trans.

Dorang memang padu beb. Cam haram aku nak ikut. Kitorang naik dari Pekan Selama, Perak dan turun di Gerik, Perak.

So, saja nak kongsi dengan korang gambar-gambar masa tu. Sorry, tak tau nak tulis apa.


Ni masa kitorang training kat Bukit Kachi. Jujurnya masa ni dah start mental koyak gila.


Ni pulak masa kat atas puncak Gunung Titiwangsa.



Yang ni masa di atas puncak Gunung Inas.

Tempoh perjalanan kitorang memakan masa selama 4 hari 3 malam. Yang paling-paling aku koyak masa hari terakhir sebab kaki aku melecet teruk. *Sorry Wank, plan tak jadi sebab ni*

So, aku nak ucapkan terima kasih, tahniah dan mintak maaf kepada semua. Korang memang padu gila babi.

Sambung sini sikit.

NotaKaki : Kena cari beg gak ni.

Saturday, August 13, 2016

457. Doakan Aku.


Inshaallah esok pagi aku akan ke Selama, Perak dengan budak-budak kelab ni. Lusa pulak akan hiking melalui Trans Inas iaitu melalui trekking melalui dua gunung.

Gunung Titiwangsa dan Gunung Inas. Aku harap takkan menyusahkan semua semasa di sana nanti. Amin.

Tolong doakan aku ye semua. Kalau ada yang baca blog aku ni.

Dulu malam sebelum aku naik Gunung Bintang, dia call bagi kata semangat. Ni entah dapat tak.

NotaKaki : Kau yang berkuasa.

Friday, August 5, 2016

456. Korang Pilih.


Human are capable to do something really amazing and touch the people's heart. To me, after so many years, there are many great stories that can be share to others and hopefully can inspire others to make so.

Such as like this video.



Korang boleh cari video-video lain sendiri. Cuma nak bagitau yang kita boleh memilih untuk sekadar menjadi insipirasi kepada generasi muda ataupun masyarakat 

ataupun 

kekal di mana korang berada sekarang yang mana mungkin sudah menggembirakan hati korang.

Erti kegembiraan tidak sama bagi setiap insan.

NotaKaki : Apa lagi ek yang perlu?

455. Sila Singgah.


Saja nak bagitau kat korang, kalau korang ada di area Pasir Puteh, Kelantan atau Besut, Terengganu dan nak cari kerepok lekor, bolehlah pergi kat kedai ni.


Seriously keropok kat kedai ni sangat-sangat sedap. Sorry kalau tak berapa nampak. Kedai ni terletak di antara jalan Pasir Puteh ke Besut. Dalam kawasan Tok Bali tu rasanya. Aku tak berapa pasti.

Selain keropok, kedai ini ada jugak jual sata goreng yang mana sata ni dibalut macam popia tu dan digoreng. Not bad at all.

NotaKaki : Esok nak pergi Sintok dah.

Tuesday, August 2, 2016

454. Same Old, Same Old.


Masalah lama yang sentiasa berulang-ulang. Aku tak tahu apa masalah, tapi setiap sem pasti akan terjadi. Masa minggu add drop dan masa check result. Mesti akan ada masalah takleh nak access.

Ya, biasala tak ramai yang try access, yang ni ramai. Jadinya baru nak buat itu buat ini untuk perbaik dan lepas beberapa tempoh baru boleh access. Jumlah pelajar bukan berbeza sampai satu juta untuk setiap sem, tapi entah.

Dan yang paling best, YDP menggunakan perkataan BIASALAH, nak marah-marah buat apa. He really good in doing his job but bila dia kata camtu, aku kecewa. Dan ada beberapa pelajar yang mula bagi cadangan seperti bagi result ke email student atau biar berperingkat untuk di access. Ini pun cadangan yang bagus.

Harap ada yang mula buka minda untuk terima cadangan-cadangan mereka yang mana ada beberapa universiti di Malaysia yang dah buat which is good. Dah ada satu benchmark untuk bermula.

Dah, aku nak rest. Harap bangun boleh pergi jogging.

NotaKaki : Become nescafe addicted.

453. Terima Kasih Tuhan.


Alhamdullilah, terus menerus tuhan tolong aku. Aku betul-betul terkejut bila tengok result sem lepas aku.

Ya, sem lepas sem yang baru start mencabar pada aku. Aku tak didedahkan dari dulu lagi. Apa yang aku takut, semua lepas.

Takdela dapat dekan macam orang lain, result pun jauh dari dekan tapi still alhamdullilah. Pointer aku masih atas 3.00 dan mula berkurang tapi ianya seperti diperkatakan dari dulu, aku bersyukur sebab takde fail.

Aku ingat sem depan nak try tukar cara study la.

NotaKaki : Reyling, Sisling and Nae Salang.

Monday, August 1, 2016

452. Checklist Misi Kecil.


Seperti yang dikatakan sebelum ini.

1. Bukit Broga.

Ni je yang ada sebagai bukti.

2. Bukit Broga.



3. Bukit Keluang.



Akan disambung sehingga selesai. Inshallah, doakan aku.

NotaKaki : Rindu REY!

451. Untuk Yang Sakit Gout, Tryla.


Apa yang korang baca kali ini aku just copy paste dari apa yang dihantar oleh kawan aku, Meor. Ya, hari tu aku dah confirm ada gout.


Cerita dari kawan yg mengalami sakit GO OUT..

Saya berpengalaman 20 tahun mengidap gaut. Saya tak mampu solat dengan sempurna kerana lutut bengkak dan tak boleh dibengkokkan.

Saudara saya beri kapsul Gout dari Amerika..! Saya minum 2 hari, sakitnya cuma berkurang sedikit saja.

Dengan izin Allah SWT saya ditemukan  dengan orang Lamongan, umurnya 110 tahun, masih gagah, anaknya yang umur 90 tahun kelihatan lebih tua darinya.

Dia tanya saya, "Sakit apa ya..?"

Saya jawab, "Gout Pak..!"

"Cuba cari sebiji nanas yang masak dan satu batang lobak putih kira-kira 250 gram. Dikisar dan tambah 3 biji buah keras. Jadikan minuman Jus lalu diminum sekaligus..!" Katanya.

"Berapa kali minumnya..?" Tanya saya lagi.

"Sekali saja cukup. Untuk penjagaan yang berterusan minumlah 3 bulan sekali..!" Katanya menegaskan.

Saya buat sebagaimana yang diajarkan. Gout saya dah hilang sama sekali. Sembuh sepenuhnya Alhamdulillah..!

Saya teruskan tiap 3 bulan sekali hingga bertahun-tahun. Ternyata Gout saya dah ucapkan selamat tinggal.

- 1 biji Nenas yang masak
- Lobak putih 250gm
- 3 biji Buah Keras.

Selamat mencuba! Untuk aku juga. Kalau menjadi, aku akan kongsi. Inshallah.

NotaKaki : Tak kering-kering pun.

450. Tiada Apa Yang Pasti.


Aku percaya pada tuhan yang mana dia dah ciptakan setiap manusia di muka bumi ini dengan pasangannya yang masing-masing.

Ianya hanyalah antara kita mahu mencarinya atau tidak. Ianya antara kita mahu mengejarnya atau tidak. Ianya antara kita mahu memilih untuk bersamanya atau tidak. Ianya antara kita mahu percaya terhadap nya atau tidak.

Tuhan dah kata, semuanya perlu disertakan bersama usaha. Barulah adanya hasil. Sama juga dengan jodoh, kalau asyik ulang kalau ada jodoh, adala.

Jodoh apa-apa pun semua dengan usaha. Mana ada orang duduk saja ja, tiba-tiba esok dah kahwin. Takde!

NotaKaki : Bukit Keluang, sekali lagi?

Friday, July 29, 2016

449. Mohon Hilang sikit.



Aku ada satu misi kecil dalam hidup aku.

Apa misi kecil aku?

Misi kecil aku adalah menawan semua bukit yang disenaraikan di laman web ini. Laman web tu menyenaraikan 10 bukit seluruh Semenanjung yang boleh korang naik untuk cabar diri korang kalau korang malas nak naik gunung.

Kalau dalam tu, laman web tu senaraikan Bukit Keluang di Terengganu, Bukit Tabur dan Bukit Saga di Kuala Lumpur, Bukit Batu Putih di Negeri Sembilan, Bukit Broga, Bukit Batu Condong dan Bukit Kutu di Selangor, Bukit Batu Lebah di Melaka, Bukit Panaroma di Pahang dan yang terakhir Bukit Arong di Johor.

Kalau dari pembacaan aku, kalau perlahan-lahan, aku boleh tawan semua bukit-bukit tu. Cuma aku perlu mengambil kira beberapa perkara iaitu kos dan masa. Kedua-duanya mungkin akan membantutkan sikit untuk aku tawan bukit-bukit ini.

Lagipun dah beberapa bukit aku dah tawan iaitu Bukit Broga dan Bukit Tabur yang aku sempat buat ketika bekerja. Lagipun masa tu WanK pun tak kahwin lagi. *dia penguat semangat aku*

Siang tadi aku sempat buat Bukit Keluang. Takdelah susah sangat berbanding Bukit Tabur tapi apa-apa pun, tetap lawa bohhh.

Apa-apa nanti aku update lain. Keep support me ye.

NotaKaki : Tak sampai 20 hari je ni.

Sunday, July 24, 2016

448. Trailer Mode On Again.


Nerdgasm againnnn.

Tiga trailer aku nak kongsi dengan korang.


Suicide Squad.

Yang ni dah lama keluar trailer, aku je yang tak sempat nak update. Next month dah keluar panggung!!


Wonder Woman.

Do i need to say more?

And lastly is,


It is Justice League!!!

Yup, aku ada guilty pleasure pada DC punya film. Aku tak peduli apa-apa review pasal filem-filem sebelum ni.

Enjoy!

NotaKaki : Kenapa?

Friday, July 22, 2016

447. Please.


Saja nak ingatkan yang aku tak pernah main-main.

NotaKaki : Lapar.

Thursday, July 21, 2016

446. Ole!


Pernah tak korang main futsal ke atau main bola padang, pastu kawan korang masukkan bola celah kangkang korang.
Tiba-tiba dia kata 'ole!'

Haha, pernah tak terfikir kenapa? Sebab iklan ni la jadinya situasi camtu sekarang.


Aku saja nak kongsi benda ni sebab semalam masa game Kelantan vs Selangor, borak-borak dengan adik aku. Dia kata sampai sekarang main futsal masih menggunakan perkataan ole tu tapi tak tahu dari mana datangnya benda ni.

So, enjoy it while you still can.

NotaKaki : What I'm doing wrong?

Tuesday, July 19, 2016

445. Rahsia Yang Orang Dah Tahu Rasanya.


Aku saja nak kongsi, kalau korang bercinta, untuk kekalkan hubungan korang tu, rahsia dia korang kena selalu berkomunikasi.

Yup, komunikasi tu antara salah satu yang sangat penting. Terpulang la nak percaya atau tidak tapi ini adalah dari pemerhatian dan pengalaman aku sendiri.

Camne korang nak teruskan hubungan kalau korang tak tahu apa-apa pasal pasangan korang? Ambil berat la sikit, tanya khabar ke, tanya apa dia buat ke hari tu or sekurang-kurangnya tanya dia dah makan ke belum.

Entahlah, aku rasa ramai je dah tahu pasal benda ni tapi ramai jugak yang buat tak tahu pasal benda ni.

Dah la, malas nak sambung. Gua sakit belakang, nak rest jap.

NotaKaki : Tak sampai beberapa hari.

Thursday, July 14, 2016

444. Cuba La Kalau Berani.



Korang try la kalau berani. Aku tak rasa aku boleh control muka macam dia.

NotaKaki : Seriously siapa ada kerja kosong untuk dua atau tiga minggu?

443. One More Era End.


Hopefully i hope you guys can give a proper doa for my Tok Ayah. For who are follow my blog without stop will know that my Tok Ayah have in sick condition more that a year.

And sadly, he's gone. It's quite for a while. Two months ago if I'm not mistaken.

Walaupun aku dan Tok Ayah takdelah rapat mana, tapi aku masih ada kenangan-kenangan yang aku takkan lupa.

Aku berharap yang dia ditempatkan di tempat-tempat yang beriman. Aku harap dia tenang di sana. Aku harap dia dapat pergi dengan lega dan tenang tanpa kempunan apa-apa.

Aku masih terasa sedih lebih-lebih lagi bila aku teringat nenek aku berkata sambil memandang Tokayah dan berkata "lepas ni takde dah panggil-panggil."

Alfatihah and innalillah. You are a great a man!

NotaKaki : Sapa ada kerja kosong?

Sunday, July 10, 2016

442. Hargainya.


Aku sebenarnya dah tak ingat nak tulis apa pasal gambar ni. Cuma yang aku ingat nak gitau yang aku rasa gambar ini terlalu cantik dan menari. Jadi sila hadam gambar ini ye.

Gambar ini diambil ketika berbuka puasa di Noodliceous, Jitra bersama geng aku.

NotaKaki : Sedang bercuti.

Sunday, June 19, 2016

441. Teaser Kisah Cinta #3



NotaKaki: Maaf kerana lama tidak menulis di sini. Bukan apa, sibuk mencari rezeki.

Wednesday, April 13, 2016

440. Budak-budak Yang Tidak Pernah Melihat Dunia Yang Lebih Besar.


Batman v Superman : Dawn Of Justice

Captain America : Civil War

It's been a while for me to write something on this blog. I don't know, maybe a little part of me have gave up about something. I really don't know.

So, what the connection between both "great film" above with something I want to share? There are nothing but only something really funny.

There are a group with age around 19-25 years old who never been at outside world, I think.

Dah la, nyampah lak aku tulis dalam english. Haha

Ok, kenapa aku rasa camtu? Sebab masing-masing nak tunjuk yang masing-masing sangat hebat tapi in reality they are hebat. Yup, both of them. Aku tak paham, kenapa perlu bergaduh dari awal lagi.

Mereka ada minat yang sama. Mereka ada kesungguhan yang sama. Mereka ada stamina yang sama.

Tetapi kenapa tak boleh berkerjasama? Kenapa tak boleh duduk dalam satu meja dan berbincang?

Aku sedih. Aku kecewa.

NotaKaki: Aku kena ikut satu lagi projek. Mungkin yang terakhir?

Monday, March 21, 2016

439. Meniaga Is Part Of Life.


For those who know me, will know that I really like to try meniaga. I mean, I really don't want to do 8-5 job after finish my study. I really don't know why, but that's what i though.

So when i choose to further my studies, i change my field. From land survey to entrepreneur. Yup, some will say i'm stupid. But i will give a smile face to them and say nothing. Ilmu, no one can give you. Just keep on studying what you like. Don't ever let others choose for you.

So, what I want to share you guys that this semester I had already have a chance to try in meniaga. 

First, I sold tudung and some buku. This was a partnership between my Kak Long, Ani (my adik) and me.


Secondly, I sold milkshake. while, this business was a partnership between Hanis, Nabila and me.



Both have up and do side. Alhamdulillah for those who are supported us on that day. May Allah bless you. Amin.


NotaKaki : Aku dapat baucer buku oiii!!! First time..

Friday, February 26, 2016

438. Cetak atau Curi?


Copyright?

Hak cipta?

Dari pemerhatian aku yang agak lama, rata-rata rakyat Malaysia tidak beberapa mementingkan perkara ni. Ya, ianya termasuk diri aku ini. Bukanlah aku tidak mencuba untuk membeli sesuatu perkara yang original, ketika aku bekerja aku sudah buat sehabis mampu.

Contohnya, aku tidak membeli permainan video cetak rompak, aku akan mengumpul duit dan membeli yang original. Ya, kat sini boleh dikatakan aku kurang bermain permainan video lagi. Lagipun ianya membantu aku tidak membuang masa. Ok, tipu, aku suka bermain permainan video dan ianya langsung tidak membuang masa pada aku walaupun ianya sangat-sangat membuang masa bagi sesetengah orang.

Lagi? aku tidak memuat turun filem yang berasal dari Malaysia atau melihat secara atas talian yang haram. Jadi, apa yang aku buat? aku muat turun filem luar negara sahaja. Dorang dah kaya, takpa. Haha. Okay-okay, tu bukan point utama aku. Apa aku nak kata, aku kurang muat turun filem dan aku sedaya upaya akan melihat di panggung selagi aku mampu.

Kenapa aku tiba-tiba menulis tentang ini?

Bukan apa, sekarang aku menyambung pengajian di salah sebuah universiti di Utara (ya, korang boleh agak rasanya dan ya lambat). Apa yang aku boleh katakan, penjualan buku yang dicetak secara haram dilakukan seperti tiada pengawasan.

Jadi aku terfikir, di mana kita punya rasa tanggungjawab? Tiada sikit rasa bersalah ke? Malahan, rata-rata pensyarah bagaikan tidak kisah pelajarnya menggunakan buku yang dicetak secara haram. Memang ada sesetengah pensyarah yang menggunakan bahasa kiasan dengan mengharapkan pelajar-pelajar faham, tetapi tak. Mereka tidak akan faham.

Ok, mungkin ianya di luar bidang pensyarah? Apa yang aku rasa, sekurang-kurangnya, pihak yang menguruskan perkara ini boleh melakukan sesuatu. Contoh pada aku apa yang boleh dilakukan? Tidak membiarkan kedai-kedai yang mencetak buku-buku tersebut secara berleluasa di dalam universiti sendiri. Selain itu, cuba senangkan pelajar-pelajar mendapat buku ini secara murah, mungkin dengan membeli secara pukal.

Last but not least, aku rasa semua ini atas diri masing-masing. Kalau kita tak suka orang mencuri barang kita, jangalah kita buat perkara yang sama.

Aku nak buat kerja ni. Tulisan bebas, any idea?

NotaKaki :

Tuesday, February 16, 2016

437. Gunung Baling.


Cerita dia, ni cerita  gua and the geng naik Gunung Baling di Baling, Kedah pada 25 Disember 2015 yang lalu. Kitorang naik 6 orang semuanya. 5 dari Sintok dan seorang dari Sungai Petani.

Gua cerita kan kisah gua dan geng gua dari Sintok. Yang Sungai Petani tu pandai-pandai korang lah.

Kitorang gerak dari Sintok pada jam 12.30 pagi, isi minyak dan berhenti rehat di RNR Gurun. Kitorang sampai di Baling dalam jam 3.30 pagi. Ingatkan mula-mula nak tunggu rakan kitorang sorang lagi dari Sungai Petani, dia ni pernah naik gunung ni. So ingatkan nak mintak dia jadi guider kitorang tapi hampeh dia tak gerak lagi.

Jadinya, kitorang buat keputusan gamble je naik sendiri. Dengan berbekalkan Iphone Wank yang jugak datang dari Sungai Petani. Kitorang guna GPS dan cari starting point sendiri. Kitorang start jam 4.00 pagi.

Memang gelap, jadi masing-masing berbekalkan head lamp dan torchlight, kitorang berjalan. Masa tu tawakkal ja sebab memang sorang pun tak pernah naik.

Alhamdulillah lepas perjalanan hampir satu jam setengah kitorang sampai di puncak. Masa tu belum masuk waktu subuh lagi, jadi kitorang rilek dulu tunggu subuh sambil tambah tenaga berbekalkan roti dan coklat. Ingatkan nak tunggu matahari timbul. Dengar azan, kitorang solat secara bergilir disebabkan ruang yang sempit.

Habis saja solat, dah ada geng-geng pendaki lain yang sampai. Jadinya dua orang dari geng aku cuba jalan lagi dan rupanya puncak ada dalam 200meter lagi. Jadi kami bergerak ke atas dan apa yang boleh aku katakan.

LAWA!!!!!
Maaf, kabus tebal.
Maaf, gambar ni ja aku ada. Aku takdak kamera cantik, jadi harapkan orang lain. Tapi, hmmm. Malasla cerita. Haha

Jadi, silalah daki Gunung Baling ni. Tak tinggi mana pun walaupun ianya dipanggil gunung. Harap lepas ni dapat naik Gunung Pulai pulak. Sebelah Gunung Baling ja.

Jumlah kerugian lebih kurang tak termasuk makan tapi termasuk tol dan minyak tak sampai RM100 sahaja dari Sintok ke Baling.

NotaKaki : Alhamdulillah flawless muka aku. Hahahahahaha!!!


436. Satu Tambah Satu Jadi Dua.


Result exam gua sem lepas dah keluar, alhamdulillah je gua boleh ucap lepas tengok result tu. Mungkin pada orang lain, bila tengok result macam gua akan menangis, akan ketawa, akan terduduk atau akan buat-buat tak nampak.

Tapi pada gua, ianya sudah mencukupi. Bukanlah gua tak ingin dapat lebih tetapi gua tahu usaha gua macam mana dan gua tahu limit gua sampai mana.

Ya, gua ada rasa sedikit kecewa kerana ada penurunan berbanding sem yang lepas tetapi gua tetap syukur. Gua nak jadikan result gua tu sebagai batu pemangkin untuk gua. Baiki mana gua silap, baiki mana gua salah.

Tapi jangan risau, gua tak berubah. Gua tetap sama. Masa main, kita main. Masa bersukan, kita bersukan. Masa belajar, kita belajar. Masa bercinta, kita bercinta.

NotaKaki : Khamis petang.

435. Movie Review - Star Wars Episode VII: The Force Awakens




Ya, aku tau aku lambat. Sibuk oi.

Aku tak nak cerita banyak dalam review ini sebab aku tau akan bias gila-gila punya. Cuma aku ada satu sahaja soalan untuk korang.

Pernah tak korang rasa meremang masa sedang tonton filem? Baik di panggung atau di rumah. Tak kisah meremang sebab apa-apa pun.

Aku? Pernah. Dan salah satunya adalah filem ini.


Saat aku mula meremang.
Yup, aku tak peduli apa orang akan kata. Memang teruja yang amat. Dari mula sampai habis. Pada aku ianya adalah filem yang baik untuk memulakan triology yang baru untuk saga Star Wars ini.



Mana-mana filem memang akan ada cacat cela tetapi aku tetap tak peduli dan menutup sebelah mata. Jadi, aku tak nak spoil kan filem ni untuk korang, mana-mana yang tak tengok lagi, pergilah tengok.

Oppss, lupa. Kat panggung dah takde, so pandai-pandai koranglah nak tengok kat mana.



NotaKaki : Alhamdulillah.

434. Sedangkan Gigi Boleh Rosak, Inikan Pula Telefon Bimbit.


Dengan ini secara hormatnya, gua ingin mengumumkan yang mana gua punya telefon bimbit sudah selamat rosak.

Jadinya, untuk sementara waktu, jika ingin menghubungi gua, bolehlah menghantar message atau terus call ja. Nombor gua masih sama macam dulu.

Ataupun korang boleh cari gua di Facebook.

Sehingga gua beli phone baru atau baik phone gua tu. Tengoklah mana gua rajin.

Satu lagi, gua dah tutup akaun twitter gua secara rasmi. Selepas ini jika ingin mengetahui apa yang gua luah, gua akan update di blog ini. Inshallah kalau gua rajin. Walaupun begitu, ingin gua tekankan akaun twitter syarikat bersama gua masih hidup. Cuma gua tak rajin la nak update akaun tu jika tiada apa-apa pengumuman rasmi dari syarikat bersama gua itu.

Sekian, terima kasih.

Friday, February 5, 2016

433. Walaupun Binatang, Ayam Jantan Tetap Hormat Ayam Betina.




Sekarang ni zaman yang bahaya, kau parking kat area masjid, siang hari, bersebelahan dengan kereta orang dan hanya 4-5 meter dari orang yang sedang bekerja pun masih ada yang berani buat kerja gini.

Ni kisah yang terjadi pada kereta aku 2-3 minggu lepas. Yang hilang beg laptop dan beg adik aku yang ada dompet dan telefon bimbit dia. Lepas kena tu, terus buat report polis.

owh, lupa pulak. Ini terjadi di Masjid Keroh, Kuala Krai, Kelantan.

NotaKaki : Esok Kota Bharu, Tanah Merah, Gerik, Kuala Kangsar, Kuala Lumpur.

Tuesday, January 19, 2016

432. Susahnya Nak Cari Oat


Kadang-kadang aku duduk diam, seorang diri.

Apa aku buat?

Tangan aku pegang mouse laptop, mata aku ke arah skrin laptop. Tapi otak aku tak pun. Telinga aku pun tak.

Jadi ke mana?

Otak dan telinga aku ke arah bahagian sebelah aku yang ada beberapa orang di situ. Orang tersebut ada kaitan dengan aku. Aku mendengar satu persatu perbualan dorang.

Ianya membuatkan aku terfikir yang mana pernah ke mereka ini merasa malu dengan apa yang keluar dari mulut mereka? Pernah tak berfikir sebelum melontarkan kata-kata yang dikeluarkan?

Kamu dah kahwin, bukannya seorang yang tidak berkahwin. Mempunyai tanggungjawab. Hentikan letakkan diri di tempat mereka-mereka yang belum berkahwin.

Perangai kamu seperti budak-budak yang masih belajar di sekolah rendah padahal kamu sudah berumah tangga.

Memalukan.

NotaKaki : Tudung pulak.

Tuesday, January 12, 2016

431. 2015 Dalam Kenangan.


Seperti tahun-tahun yang sudah, kebiasaannya aku akan menceritakan kejayaan dan kegagalan aku. Jadinya pada tahun 2015, apa yang aku berjaya dan apa yang aku gagal?

Jaya or gagal dulu?

Gagal.
  1. Masih tidak mampu menerbitkan sebuah buku.
  2. Masih tidak berjaya memiliki sebuah kedai.
  3. Masih tidak mempunyai pendapatan tetap.
  4. Masih belum berumah tangga.
  5. Masih belum mempunyai seorang anak.
  6. Tidak berjaya menghabiskan 12 buku dalam masa setahun yakni satu buku satu bulan.
Jaya.
  1. Menyambung pengajian di peringkat ijazah. Ya, aku tangguh terlalu lama sampmaikan rakan-rakan aku banyak yang sudah berjaya dan berumah tangga dan mempunyai anak.
  2. Berjaya menawan dua gunung iaitu Gunung Bintang dan Gunung Baling (Inshaallah akan diceritakan).
  3. Berjaya menulis di blog ini secara konsisten walaupun ada lubang sana dan sini.
  4. Dia ada di sisiku. *BIG SMILE*

NotaKaki : Harap segalanya berjalan dengan lancar.

Saturday, January 2, 2016

430. Hanya dirimu.

Aku buka mata, harapkan mu di sisi ku,
Tapi sayang, hanya bantal pelukku,

Tidak sabar untuk berada di sisi mu tiap masa,

Siang dan malam.

Saat mu susah, saat mu senang.

Aku mengimpikan wajahmu yang mengukir senyuman dibibir merahmu.

Tawa yang menyenangkan hatiku.

Gelakmu.
Tidak boleh ku gambarkan betapa cairnya hati ini.

Aku harap dapat hentikan masa tika bersamamu.

Aku harap dapat cepatkan tika kau tiada disisi ku..

Aku tak mampu dan tidak mahu memikirkan saat kau tiada disisi ku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...