Sunday, June 21, 2015

377. Manusia Pernah Bersyukur?


Masa aku kat Sintok, aku merungut sejuk-sejuk. Sekarang aku kat Kota Bharu, aku merungut panas-panas.

Masa musim panas, aku merungut minta hujan. Masa musim hujan, aku merungut minta panas.

Masa lapar, nak makan. Masa kenyang, menyesal makan banyak.

Masa belajar, nak kerja. Masa kerja, nak belajar.

Masa bujang, nak kahwin. Masa kahwin, nak anak kot. *tak kahwin lagi, takde pengalaman.*

Hakikatnya, manusia ini tidak pernah bersyukur dengan apa yang dah dapat. Mama selalu pesan ke aku, kalau kita dapat 4 daripada 10 yang kita hajat, kita ini dikatakan beruntung dalam dunia ini.

Berapa ramai lagi dalam dunia yang tak pernah dapat apa-apa walaupun apa yang mereka hajat hanyalah 1 perkara sahaja.

Jadi, bersyukurlah. Nasihat ini juga untuk diri sendiri yang sentiasa tahu merungut sahaja.

NotaKaki : Air asam boi di bulan ramadhan. Hmmm, sedap.

Thursday, June 18, 2015

376. Permulaan

"Awak, jom couple." Aku tanya dia lagi. Dia mamai. Penat barangkali. Satu malam tidak tidur.

"Tanya camtu je ke?" Tanya dia. Sama seperti dulu.

"Dah tu?"

"Alaa, nak sweet-sweet sikit." Balas dia.

"Awak, saya ni tak pandai nyanyi, dah berumur, tua, tak pandai mana dan sudi tak awak jadi couple saya? Err couple dalam bahasa melayu apa ek?" Kata aku. Dia tersenyum

"Alaa, camne ek nak jawab?" Dia tanya. Manja. Aku senyum.

"Kena jawab sweet-sweet jugak ke?" Dia tanya lagi.

"Haha, mestila." Jawab aku pendek.

"Alaa, tak retila." Jawab dia dengan nada manja lagi.

"Awak tak biasa ek?" Aku tanya dia.

"Tak." Dia gelengkan kepalanya.

"Haha, awak ingat saya biasa?"

"Alaaa, hmmmm. Camne ek?"

"Terpulangla." Aku jawab pendek. Sekali lagi.

"Okay-okay. Cuba tanya balik." Kata dia.

"Okay. Awak...."

"Jap." Dia potong kata-kata aku. Aku pelik.

"Kenapa?"

"Takyah sweet-sweetla awak. Tak reti. Hahaha." Jelas dia.

"Ek?"

"Ye awak." Balas dia pendek.

"Nak couple dengan saya tak?"

"Yes I do." Dia jawab. Aku terdiam. Aku senyum. Panjang.

Aku tak mempeduli apa yang jadi seterusnya. Aku gembira!!!

NotaKaki : Lama pulak rasa tak main game ni.

Tuesday, June 16, 2015

375. 16.06.2015


Semalam tamat final untuk semester pertama aku. Hanya mampu berdoa. Sedang berkira-kira balik pada hari esok atau lusa. Boleh try terawih satu hari di sini. Bila lagi kan?

Dan juga. Harap hubungan kali ini berkekalan sehingga hingga mati. Amin

NotaKaki : Baju tak basuh lagi woi!

Tuesday, June 9, 2015

374. Profile.


From now on, i will use my own identity instead of my nickname that i have been using since after school. THis is because i want to move on. Haha

Ayat english macam sial. Nak masuk kelas ECOM camna ni woi??! Matilah aku.

NotaKaki : Semakin hari semakin dekat dengan mati.

Tuesday, June 2, 2015

373. Selamat Hari Keluar Perut Mak!


Semalam hari jadi kau, tapi aku tak wish pun. Ye, agak ego sikit. Tapi takpelah, better macam tu. Masing-masing dah ada kehidupan masing-masing kan?

Aku wish kat sini cukuplah, kalau kau baca lagi blog aku ni, kau dapatlah wish kau ni. Kalau tak, biarlah wish aku ni terawang-awang di internet. Ok, ayat ntah apa-apa.

Selamat Hari Jadi yang ke 27. Haha, dah tua. Maaf untuk segalanya.

Ok bye

NotaKaki : Kita dapat 4 daripada 10 yang dihajati pun sudah mencukupi dan sudah dikira untung berbanding rakan-rakan kita yang hidup dalam kesusahan. Pada mereka, 1 pun belum tentu dapat. Bersyukurlah.

Monday, June 1, 2015

372. Perlu ke tak?


"Hmmm, perlu ke ek couple-couple ni?" Aku tanya dia.

"Tu la, tak perlu kot." Dia jawab.

"Kalau kita kawan je sampai kahwin?" Aku tanya dia lagi.

"Kan?"Dia tak jawab.

"U setuju?" Aku tanya.

"I okay je. I suka gak camtu." Dia jawab.

"Tapikan, kalau camtu. Kita terikat tak sayang?"

"Hmmm, tak kot?" Dia angkat sebelah kening.

"Tak ke?" Aku tanya.

"Tak-tak." Dengan yakin, dia jawab.

Aku senyap. Termenung. Membawa kereta. Membiarkan dia memandang aku.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...