Saturday, November 29, 2014

319. Teaser Movie Hari Ini : Star Wars: Episode 7 - The Force Awaken

Layan. Aku tak kira pengarah orang lain, penulis cerita orang lain. This is Star wars we are talking about.

Amboi.

NotaKaki : Apa itu retro?

Tuesday, November 25, 2014

318. Tukar Nama


Tahukah anda bila aku bangun dari tidur pagi tadi, aku baca berita di internet mengatakan akan ada penukaran beberapa nama jalan. Nama jalan yang dah sebati dengan rakyat, dah terbiasa di mulut-mulut rakyat, dah sedia ada sejak aku kecik, sudah tertulis di peta-peta yang terjual atau di dalam GPS atau google maps.

Ditukar.

Namanya ditukar kepada nama yang lebih panjang dan tak silap aku bersempena nama-nama Sultan yang pernah menjadi Yang di Pertuan Agung sebelum ini.

Walaupun aku kurang gemar tapi aku hormat. Cuma satu je aku tak paham dari dulu. Kenapa perlu tukar satu nama yang memang dah tersemat di dalam hati pengguna? Kenapa tak namakan kepada jalan-jalan baru?

Bila kau tukar nama, ia mesti libatkan duit. Duit nak tukar signboard kat jalan-jalan yang ada. Semua pakai duit oiii. Bawak-bawaklah berjimat sikit. Baik duit tu korang pergi baiki mana-mana jalan yang tak bagus ke sampai dah takde apa-apa masalah dan duit tu memang terlebih-lebih barulah korang membazir dalam hal-hal gini.

Dah la, dari aku membebel lama-lama, baik aku pergi buat air soya dan tau fu fah. Kenyang jugak abah aku.

NotaKaki : Cepatnya rasa.

Monday, November 24, 2014

317. Kegembiraan?


Pernah tak korang renung kat dinding atau syiling rumah korang masa korang tengah baring-baring sebelum tidur dan terfikir apakah itu kegembiraan? Bagaimana nak dapatkan kegembiraan? Mengapa kita perlu kegembiraan? Di mana boleh kita dapat kegembiraan? atau dengan siapa kita boleh dapatkan kegembiraan?

Aku tak pernah.

Cuma aku rasa mungkin aku pernah rasa apa itu kegembiraan, aku pernah tahu apa itu kegembiraan, aku pernah tahu kena kita perlu kegembiraan, aku pernah jumpa kegembiraan dan aku pernah berkongsi kegembiraan.

Aku jugak rasa yang mana setiap benda ada permulaan dan ada pengakhiran. Termasuk kegembiraan. Bezanya cepat atau lambat, cara bermula dan berakhir dan akan jumpa balik atau tak.

Aku tak rasa yang perlu kongsi semuanya yang akan atas tu. Tapi kalau aku kongsi pun, aku tak rasa ada yang baca pun. Lagipun tujuan asal aku menulis semua dalam blog ni pun aku nak buat macam sebuah diari tentang kisah aku. Bezanya diari aku ni boleh dibaca oleh orang ramai.

Aku rasa sekarang ni aku kena cari balik apa yang aku dah hilang. Aku dah kena berpindah. Orang putih kata moved on. Ke tak boleh translate terus camtu? Aku belasah je.

Aku kena fikir masa depan aku, aku kena fikir tentang keluarga aku. Aku tak patut fikir sesuatu yang dah tak nak bertindih kisah dengan aku. Betul ke aku kalau fikir camni?

Secara jujurnya, aku tak tahu. Aku takut.

NotaKaki : Minggu last adik aku SPM.

Sunday, November 23, 2014

316. Music Video Hari Ini : Ku Mohon Oleh Sheila Majid

Kuatkan hati woi!

NotaKaki : Malaysia seri je ni.

315. Saya Rindu Awak.


Ishh, tajuk bukan kemain lagi kan.

Nak buat camne, message saya tak direply-reply langsung. Ini jela caranya kot-kot awak ada baca lagi blog saya ni.

Saya cuma nak bagitau yang mana saya rindu sangat-sangat kat awak ni. Tolong reply ye?

NotaKaki : Malaysia tengah lawan ni.

Tuesday, November 18, 2014

314. Review Filem : Interstellar Oleh Christopher Nolan


Dah tengok trailer yang entah ke berapa kat atas?

Filem ni tentang kisah masa hadapan yang mana masa tu bumi diambang kemusnahan. Jadi NASA mencari planet baru untuk manusia.

Pada aku filem ni memang cantik. Ikutkan filem ni terlalu berat ke arah sains tapi untuk orang yang tak berapa nak bijak sains macam aku, kalau tengok dengan teliti boleh enjoy filem ni.

Kenapa aku kata filem ni memang cantik? Sebab kau boleh terpukau dengan set filem ni. Baik di bumi, di dalam kapal angkasa, di angkasa atau di planet yang ditunjukkan. Memang cantik. Aku tergamam masa ni, entah mulut aku ni ternganga atau tertutup.

Storyline dia pun cantik. Mula-mula kau akan kata aik ni filem pasal apa, tapi bila dah tengok dan tengok baru kau akan paham sikit-sikit. Walaupun filem ni berat ke arah sains macam aku kata kat atas, kau tetap boleh paham sebab nama pun sains fiction yang mana benda masih ada rekaan sikit-sikit.

Cuma satu je rosak masa aku tengok filem ni. Ada seekor minah ni tak paham pasal filem ni dan boleh jerit kuat-kuat kata filem ni entah apa-apa la, tak paham la. Aku rasa dia ni memang mangkok hayon. Dah tak paham senyap. Tengok je. Bila keluar, baru kau cakap. Orang lain nak tengok filem ni sungguh-sungguh.
So kalau korang nak filem yang lain sikit dari yang lain, sila la tengok filem ni. Aku tak tahu berapa lama lagi kat panggung yang berdekatan.

Selamat menonton.

NotaKaki : SEJUK!

Wednesday, November 12, 2014

313. How To Do It : Kuih Poli Ubi


Sebelum ni aku ada bagitau yang aku nak buat Poli Ubi kan? Oleh sebab dah lama gila aku rasa aku tak kongsi cara-cara nak buat apa-apa makanan, aku rasa kali ni aku nak kongsi la dengan korang. Manalah tahu bakal isteri aku nak buat untuk aku in future kan? Boleh rujuk kat blog aku ni.

senyum kambing sensorang

Apa yang korang perlu ada?

1. Ubi Kayu
Tips untuk korang, cari masa musim hujan. Sangat murah.

2. Kelapa muda yang dah diparut
Kalau boleh ambil yang putih-putih je.

3. Daun Pisang

4. Air

5. Garam

6. Daun pandan

7. Gula melaka


8. Kerajinan dan ketabahan dalam hati

So, bila korang dah ada semua bahan-bahan yang aku bagitau kat atas.
Korang ikut cara ni pulak.

1. Buang kulit ubi kayu.


Pastikan korang buang kulit dia betul-betul. Kalau yang tak berapa reti akan buang satu kulit je, Ubi kayu ni ada dua kulit, satu yang biasa satu yang tebal.

2. Kisar ubi kayu tu. (Betul ke perkataan kisar ni? Aku tak ingat perkataan yang betul)

Kalau boleh yang tengah-tengah isi dia buang. 

3. Habis je kisar ubi kayu tu, korang letak atas daun pisang. Tak perlu besar sangat dan jangan terlalu kecik sangat.



Pastikan daun pisang tak berapa rapuh. Tips dari mama aku, kalau rapuh, layur atas api panas sekejap.

4. Tutup dan ikat daun pisang.

Yang ni kena minta tolong mama aku, aku tak berapa reti. Thanks mama.

5. Ulang sampai ubi kayu yang dah dikisar tu habis.


6. Dalam masa yang sama korang dah boleh panaskan air. 

Yang ni just untuk pastikan tak bazir masa korang je.

7. Masukkan ubi kayu yang dah diletakkan dalam daun pisang tu ke dalam air yang dipanaskan tadi.

8. Rebus selama sekurang-kurangnya 30 minit.


9. Dalam masa yang sama jugak, selagi lagi korang dah boleh start panaskan gula melaka dalam air. Letak daun pandan dalam tu sekali, bagi ada bau wangi-wangi sikit.
Kepekatan gula melaka ni terpulang atas minat masing-masing. 

10. Lepas setengah jam, cuba ambil satu dan korang tengok dah masak ke belum.

Kalau dah, boleh angkat semua. Kalau belum, korang ikat dan letak balik. Nak tau masak ke tak, sekurang-kurangnya benda ni kena terapung.

11. Korang bukak daun pisang tu dan potong ubi tu menjadi bentuk dadu. Lepas tu letak atas kelapa. Sebelum terlupa, garam diletakkan dalam kelapa yang dah diparut tu.
Saiz potongan korang tu ikut suka hati. Cuma kalau besar sangat mungkin tak best masa makan nanti.

12. Gaul bagi ubi dan kelapa menjadi seperti dalam gambar kat bawah

13. Ambil sedikit dan letak di atas pinggan. Kemudian ambil sedikit gula melaka yang korang dah cairkan tadi dan letakkan di atas poli ubi tadi.

14. Siap.

Selamat menjamu selera.

Owh, aku rasa aku tak bagitau kenapa kena ada kerajinan dan ketabahan hati kan?

Kerajinan tu sebab kalau korang malas, jangan harap korang akan buat benda ni semua. Lagi-lagi kalau korang ni nak buat sensorang.

Ketabahan hati tu pulak sebab nak buat kuih ni agak memakan masa kalau buat sensorang. Aku sendiri buat benda ni dari 1.00 petang sampai 4.30 petang baru boleh makan.

NotaKaki : Tangan aku sakit ni woi. Lama tak buat kerja kuat. Kah3!!

Tuesday, November 11, 2014

312. Poli Ubi


Hari ni aku pagi-pagi dah siap mandi. Biasa-biasa time ni tengah menembak orang sebelah Luke Skywalker.

Punca dia sekarang ni musim hujan kat area kampung aku. Okay, area Kota Bharu. Jadinya kebiasaannya masa musim hujan ni, ubi mesti banyak gila dijual tepi jalan-jalan utama.

Oleh itu, banyak la kuih-muih sempena musim hujan ni akan muncul. Salah satunya kuih poli ubi ni la. Aku terasa nak buat sendiri.

Harap-harap jadi.

NotaKaki : KOLOMPO kau tungguuuuu!

Saturday, November 8, 2014

311. Taklimat


Tahukah anda semua yang mana aku dah menganggur lebih satu tahun. Macam-macam dah aku buat. Jual baju, tak jalan sangat. Jual buku, tak jalan-jalan, Jual rumah, terjual tapi bukan buyer aku jumpa. Tolong pakcik, dalam sebulan dua saja.

Jadinya mama aku tak boleh tengok sangat aku ni duduk rilek, pergi cerita kat sepupu abah aku masa dia datang berjumpa abah aku. Masa tu aku takde kat rumah, kat KL rasanya.

Dipendekkan cerita, baru-baru ni masa aku dengan abah aku sedang buat kerja kitorang, sepupu abah call. Kata ada taklimat bisnes. Dia minta aku pergi. Mula-mula berat jugak la tapi dah orang kata sepupu-sepupu ni jangan buat main sangat, aku setuju untuk pergi.

Masa tu dia tak bagitau apa-apa pasal taklimat tu kecuali tarikh, masa dan tempat.

Bila sampai tarikh tu, aku tunggu masa. Bila masa dah dekat, aku pergi ke tempat tu. Part ni paling tak best, bila aku sampai saja tempat tu, aku nampak logo satu syarikat insurans.

Okay, terima kasih kerana agak membuang masa aku selama dua jam. Cuma ada rasa tergugat juga iman aku tadi.

NotaKaki : Sekejap je rasa kan?

Friday, November 7, 2014

310. Naruto Tamat.


Saja nak cerita kat korang semua yang mana manga Naruto yang pernah jadi kegilaan orang ramai dah tamat. Bila manga tamat, kebarangkalian anime Naruto pun akan tamat jugak la dalam tak lama lagi.

Untuk aku tinggal One Piece jela untuk betul-betul layan. Habis yang tu, habis la kisah remaja aku. Ye, aku tahu aku dah berumur sikit tapi jangan dilupa kisah yang lama.

Naruto ni tak silap dah lama, dari tahun 1999 lagi. 15 tahun. 700 Chaper. Gila kan industri komik dorang? Cukup buat satu siri komik yang popular, kau dah tak payah pikir apa-apa sampai mati. Hidup dengan royalti je.

Apa silap industri komik kat Malaysia? Entah, mana aku tahu. Aku tak lukis komik.

NotaKaki : Banyaknya makan dua tiga hari ni. Adoiii.

Wednesday, November 5, 2014

309. Trailer Film Hari ini : Chappie oleh Neill Blomkamp



Oleh pengarah filem yang pernah mengarah filem District 9 dan Elysium.

Sinopsis filem ni tentang robot yang mempunyai seperti kanak-kanak yang sedang membesar. Bertempat di Afrika Selatan. Apa yang jadi? Tunggu jela filem ni keluar, aku pun tak tahu.

NotaKaki : Esok kena bangun awal-awal.

308. Wordless Wednesday

Dah seminggu dah.

NotaKaki : Pergi jela.

307. Gelap


Aku tengah boring. Sajala nak cerita kat korang semua pasal gelap. Kalau korang ada baca blog aku dari awal, korang akan tahu yang aku ni tinggal kat Kota Bharu. Yang mana sebelum family aku duduk sini, mama dan abah aku pernah keluar mencari rezeki kat Kuala Lumpur.

Jadi bila mama dan abah pindah ke Kota Bharu, kebanyakkan anak-anaknya taknak ikut. Aku la salah satu. Konon kawan takde, tak biasa dan banyak lagi la alasan kitorang bagi. Nak tak nak, kitorang memang kena mengalah la kan.

Mula-mula pindah Kota Bharu, mama dan abah menyewa rumah terlebih dulu. Bukan apa, masa pindah tu pun secara mengejut sebab mama tiba-tiba dapat kelulusan untuk tukar ke Kota Bharu. So, masa menyewa tu, mama abah cari rumah area bandar. Kalau malam, penuh dengan lampu jalan.

Bila dah hampir 2 tahun duduk situ, mama dan abah start buat rumah sendiri. Alhamdullilah 2010 kitorang dah start duduk kat rumah mama dan abah sendiri. Walaupun masa tu aku still kerja kat Subang Jaya dan menetap kat Shah Alam.

Start tahun lepas, aku balik dan tinggal bersama mama dan abah. Barulah aku perasan macam-macam. Rumah ni atas tanah pemberian datuk aku. Sebelum ni, kawasan ni agak hutan. Tak berapa ramai yang buat rumah kawasan ni. Kebetulan masa mama dan abah buat rumah, banyak jugak rumah yang naik kawasan ni. Depan rumah kitorang pun ada sebuah sekolah agama swasta. Takdela sunyi sangat.

Cumanya, kesan-kesan hutan tu masih ada. Ianya kat area belakang rumah aku. Malam-malam kalau aku tidur lewat (selalu) mesti aku akan tengok luar. Yang tak bestnya tak nampak apa-apa sebab takde rumah langsung. Gelap.

Jadi apa yang aku nak cerita sebenarnya? Aku haraplah ada orang buat rumah kat area belakang tu. Itu sahaja.

NotaKaki : Memandai-mandai pulak dah.

Saturday, November 1, 2014

306. Pahang Juara Piala Malaysia


Di sini aku ingin mengucapkan tahniah kepada juara Piala Malaysia 2014 iaitu Pahang.

Walaupun aku tak menyokong mana-mana pasukan tetapi kerana sebab aku ni minat la jugak bola ni, aku layan kan jugak. Aku actually lepas Kelantan kalah haritu harapkan Kedah atau Felda masuk final. Barulah ada underdog.

Boleh kata best la jugak final tahun ni. Serangan bertali arus, gol demi gol, lari dan terus lari.

Akhirnya Pahang menang.

NotaKaki : Kelantan, please rebuild.

305. Khidmat Pesanan Masyarakat- Kenapa Kena Tutup Enjin Kereta Semasa Isi Minyak.


Satu ketika dahulu, kereta adalah kehendak atau senang kata barang yang kau tak perlu pun. Malah aku pernah dengar yang mana suatu ketika dahulu nak pergi mana-mana kereta tu hanya disewa sahaja.

Sekarang di Malaysia ni, kalau takde kereta payah. Ianya dah jadi keperluan. Nak harapkan pengangkutan awam. Naya kita. Nak beli barang pun payah. Bukan tak boleh tapi menyusahkan kita. Solusinya? Orang banyak beli kereta.

Bila pakai kereta, mesti kena isi minya kan? Tapi apa yang aku perasan masyarakat Malaysia ni masa nak beli kereta banyak yang tak tutup enjin kereta. Aku pelik.

Hari ni aku nak kongsi kenapa kau perlu tutup enjin.

Pertama sekali, kalau korang sensorang masa isi minyak. Mesti kalau tak tutup enjin, pintu kereta tu tak boleh kunci kan? So, sesiapa pun boleh curi kereta tu. Dan kesalahan kali ni bukan seratus peratus salah pencuri tu tapi korang sendiri harus dipersalahkan. Malahan aku rasa kesalahan terbesar jatuh ke atas korang sendiri, seolah-olah mengajak pencuri tu mencuri.

Kedua, jimat minya. Korang pun tahu baru-baru harga minyak naik, opss subsidi dikurangkan. Jadi dengan menutup enjin tu korang dapat la jimat sikit minyak dalam tangki tu.

Ketiga. Yang ni paling aku tak berkenan. Katanya korang dengan anak-anak korang. Anak-anak kecil. Pastu korang keluar dari kereta dan meninggalkan anak kecil korang dengan enjin kereta yang tidak dimatikan. Tahu tak ini tindakan paling bahaya dan BODOH. Korang tahu tak yang yang anak-anak kecil ini sedang membesar? Dan dalam tempoh ini la anak-anak kecil akan mencuba apa-apa sahaja.We never know what will happen. Owh, ini pun boleh jadi kes curi dan CULIK.

So, pandai-pandai la korang nilai dan fikir. Gunakan akal yang diberi oleh tuhan dengan elok.

NotaKaki : Malas betul hari ni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...