Saturday, November 30, 2013

240. Orang Kiteeee.


Semalam ada Anugerah Skrin kat TV3 kan? Aku tak tengok tapi aku ada jugaklah tengok keputusan dia kat internet. Aku dapat tahu yang filem KIL dapat Anugerah Filem Terbaik. Kalau betul, dikatakan akan ramailah yang mula mencari-cari filem tu, baik di kedai-kedai yang DVD secara halal atau haram mahupun mencari di ruang-ruang internet.
Kenapa tiba-tiba aku ungkit pasal mende ni? Secara tiba-tiba aku terfikir, kalau la betul filem kat atas ni layak dapat Anugerah Filem Terbaik, kenapa tak ramai yang tengok? Dari mana aku boleh kata ramai tak tengok? Dari data yang aku dapat kat sini. Kalau korang tengok kat situ, jumlah kutipan dia dalam sekitar RM0.51Juta sahaja atau bahasa mudah RM 510,000.00 la kan? Aku lembap sikit bab-bab matematik ni.

Bila korang tengok-tengok balik kat situ, yang paling tinggi ialah filem Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit iaitu sebanyak RM5.89Juta atau RM 5,890,000.00. Kenapa filem ini tak layak dapat Anugerah Filem Terbaik? Korang tak musykil ke?

Korang cuba fikir sejenak, kenapa jadi macam ni? Kenapa filem yang dikatakan filem terbaik tetapi tidak mendapat sambutan daripada penonton-penonton Malaysia?

 Anugerah kita ni syok sendiri ke?

Atau korang nak kata penonton-penonton filem Malaysia tak bijak memilih?

Cuma, pernah jugaklah aku tanya-tanya kawan-kawan aku. Kenapa tak tengok filem Malaysia kat panggung? Antara jawapan paling cliche ialah sebab takde kawan nak teman, kenapa takde kawan nak teman? Sebab dorang tak tengok filem Malaysia, kenapa tak tengok?

Haa, yang ni paling banyak jawapan aku dapat. Sebab tak best,cerita cliche, tak logik dan sebagainya. Padahal mereka-mereka ini tak tengok pun lagi. Bukanlah aku nak kata filem-filem Malaysia ni semuanya best tetapi ada antaranya yang sepatutnya boleh diberi peluang untuk korang tengok kat panggung. Lagipun filem-filem luar negara pun ada jugak yang tak best. Aku pelik gak, filem-filem yang tak laku kat luar negara bila masuk Malaysia pun boleh jadi nombor satu dalam carta. Pelik.

Satu lagi jawapan yang aku dapat sebab kenapa mereka-mereka tak tengok kat panggung ialah sebab nanti musim raya keluar kat siaran tv biasa. Aku malas nak kata apa dah la.

NotaKaki : Lama gua tak tengok panggung ni.

Wednesday, November 13, 2013

239. Isu semasa : Warga asing

Perasan tak? Ada sesuatu yang tak kena dengan negara kita? Baru-baru ni kecoh pasal seorang pegawai bank yang ditembak mati oleh pengawal keselamatan bank itu sendiri? Mula-mula dikatakan warganegara Malaysia sendiri, tiba-tiba esoknya kata bukan warganegara pulak.

Mulalah keluar cerita dalam berita yang menampakkan badan penguatkuasa membuat kerja. Ke sana sini mencari warga asing yang menggunakan kad pengenalan palsu. Ada yang kena dakwa la, ada yang kena tangkap. Macam-macam yang menunjukkan mereka-mereka ini membuat kerja.

Tapi, macam ada yang tak kena lah.

Memang pengawal keselamatan terlalu senang untuk pegang senjata api ke ek? Tak payah minta lesen atau kebenaran kepada mana-mana badan berkuasa ke?

Katakan kena minta, mesti diwajibkan bagi kad pengenalan kan? Takkan kat situ tak boleh nak kesan yang mana palsu ke mana yang betul ke? Atau tak buat kerja ek? Atau buat kerja tapi lepaskan juga sebab ada sesuatu berlaku bawah meja ke?

Oklah, mungkin ada yang pengawal keselamatan yang tak pakai senjata api kan. Tapi yang peliknya dalam berita tu senang pula dapat jumpa mana yang guna kad pengenalan palsu kan? Macam tau-tau je mana nak pergi? Tak pelik? Atas masing-masing punya pendapat.

Cuma satu je, semua warga asing yang guna kad pengenalan palsu ni kerja sebagai pengawal keselamatan ke? Yang bekerja dalam bidang lain semua tak payah periksa ke?

Tepuk dada tanya nak makan apa, tak reti masak beli je kat kedai.

NotaKaki : Bila musim hujan start ek?

Monday, November 11, 2013

238. Motor noobies

Gua ni start bawak motor secara profesional masa umur gua 17 tahun tu pun masa buat lesen. Dahla kantoi. Malu gua beb. Tak pernah dibuat orang. Kalau cerita pun tak boleh bagi semangat ke orang.

Kalau ikutkan gua belajar motor ni masa gua form 3 tak silap gua. Guna motor bapak kawan gua. Masa tu gua boleh start motor dengan gear 3. Amacam? Korang boleh lawan kenooban gua masa tu? Lepas tu konon-konon dah power la kan, balik rumah terus mintak motor kat bapak gua sebijik. Haram nak dapat, takpe gua paham.

Gua bukan apa, nak cerita kat korang-korang je. Kalau orang cakap dengan gua pasal motor ni haram gua nak tahu. Apa benda kaburator gua tak tahu. Masa gua isi borang pos laju pun ada part-part gua tak paham. Gua hentam jela masa tu, konon-konon macam masa ambil periksa la kan.

Gua jauh menyimpang ni. Apa yang menguatkan statement gua yang mengatakan gua ni noob pasal motor ni ialah setelah suku abad hidup di muka bumi ni baru la gua tahu gear motor honda c70 lampu bulat tu macammane. Gear satu dia kena tekan belakang, lepas tu kena tekan depan dua kali baru boleh masuk gear dua.

By the way siapa-siapa tak maksud noob tu korang noob kuasa dua. Sekian.

Notakaki : Esok cuti pulak. Baru nak tengok produk.

Sunday, November 10, 2013

237. Orang-orang kelantan memang power!


Kenapa aku bagi statement gitu?

Korang bayangkan la ye, sepanjang perjalanan dari rumah aku kat Kampung Mentuan hingga ke Beris dan patah balik. Aku boleh kira dengan jari berapa orang je yang pakai helmet masa bawak motor.

Seriusly, kepala dorang-dorang ni memang power nak mampus. Aku memang tabik spring la kat dorang-dorang ni. Baik dari muda sampai ke tua sama sahaja. Tak kisah la dorang ni nak pergi mana-mana. Sama sahaja.

Aku tak nafikan yang masa aku berdarah muda sikit suatu ketika dahulu pun berperangai sebegitu rupa tapi jarak perjalanan aku takdelah sejauh mereka-mereka semua itu. Korang boleh try google sendiri kalau nak tau bertapa jauh perjalanan aku tadi. Mereka-mereka ni ada antaranya yang bergerak sama dengan aku.  Korang bayangkan la kan power tak mereka-mereka ini kan.

Ahh, ayat aku dah serupa wank. Baik aku berhenti.

NotaKaki : Dua hari berjalan lancar.

Friday, November 8, 2013

236. Fasa Baru


Kalau termasuk hari ini, dah seminggu dua hari aku berada di Kota Bharu. Dalam proses melalui fasa yang baru dalam kehidupan aku. Korang bayangkan, sejak family aku pindah sini, aku hanya sempat tinggal paling lama pun 6 bulan sahaja.

Family aku pindah masa aku belajar di poli kat Kuantan. Praktikal 6 bulan pada tahun 2008. Kemudian lepas habis belajar sebulan kemudian terus mencari pengalaman dan rezeki di Lembah Klang yakni Kota Damansara setahun dan Subang Jaya 3 tahun setengah yang mana aku menetap di Shah Alam selama itu jugalah.

Kalau orang nak kata aku ni kelantan murtad pun memang dah layak. Kelantan celup pun boleh jugak. Dan kalau diikutkan macam-macam cop dah aku kena. Lagipun pada dasar hati aku, kampung aku di Segambut atau lebih tepat Taman Segambut (SPPK) sebab aku menetap kat situ lebih 10 tahun. 

Sebenarnya bukan benda ini yang aku nak tulis. Lebih kepada apa aku nak buat dekat sini. Bila aku kata ke orang ramai yang aku nak balik kampung dan tinggal bersama family aku, ramai yang tanya 

"kau nak buat apa kat sana?"

Lama dah aku pikirkan benda ini. Teruk sangatkah tempat ini sampai perlu orang tanya soalan sebegitu rupa ye? Pada aku ayat mencari rezeki di Kuala Lumpur (padahal sebelah Kuala Lumpur je banyak) dah terlalu overrated. 

Selama aku kat sana, lama dah perhatikan. Memang betul peluang pekerjaan lebih banyak, gaji lebih tinggi dan lain-lain faedah yang kau akan dapat tetapi ramai yang memikirkan dari sudut yang positif sahaja. Pernah tak mereka-mereka ini memikirkan perkara ini dari sudut negatif? Memang peluang pekerjaan lebih banyak tapi pernah pikir tak berapa ramai yang minta kerja di sana? Gaji lebih tinggi tapi kos sara hidup pun lebih tinggi kan? Sewa rumah, makan, minum dan lain-lain.

Bukanlah aku menghalang sesiapa untuk ke sana tetapi kalau boleh fikir masak-masak sebelum ke sana. Memang ada pekerjaan yang boleh korang kejar kat sana lagi-lagi pekerjaan yang memerlukan skill-skill profesional tapi tak semestinya yang korang belajar di universit dan mendapat degree korang akan dapat apa yang korang cari kat sana. Malahan ada gaji yang lebih kurang sama sahaja di mana-mana.

So, ambil masa dan fikirkan la ye. Aku nak renung masa depan ni.

Jap, aku tak cerita lagi apa aku nak cerita ni.

Bila aku kena soal dengan soalan di atas aku akan jawab

" Tanam anggur."

Ada yang gelak, ada yang ambil serius dan ada yang takde perasaan.

Ikut dalam hati aku sebenar?

Nanti jela aku cerita bila benda dah jadi.

NotaKaki: Sejuk woi musim hujan ni. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...