Wednesday, June 19, 2013

210. Petang yang jahat.


Siang tadi lepas lunch hour macam biasa, aku buat kerja tak buat kerja. Aku tengok monitor. Aku pegang tetikus. Ada kerja tapi biasalah, mood nak buat lepas lunch hour ni memang lain macam sikit. Lagi malas dari pagi. Aku paksakan diri berlakon buat kerja sikit-sikit. Tanya boss apa-apa plan nak kena plot ke. Tengah-tengah berlakon tu, tiba-tiba ada orang message aku. Aku capai handphone aku, aku tengok spekiebesaq.

Ni tak lain la tu, mesti tengah bosan kata hati aku. Kalau tak bosan, jarang sangat la nak message aku sambung aku dalam hati lagi. Aku ni cuma teman hilang bosan je. Ayat tak boleh blah.

spekiebesaq : Masa kau layan filem Pecah tu sama tak macam kau rasa tengok The Hobit.

Dalam hati aku, ni mesti tengah baca novel yang aku bagi pinjam hari tu. Sambung dia lagi, konon-konon dia baca tu boleh rasa apa yang dia tengok kat wayang hari tu.

Aku : Kan? Aku pun rasa macam tu gak. Masa tengok Pecah, tak sama macam yang aku bayang, aku frust!

Aku jawab. Kemudian biasalah, dia sebagai pro tak layan sangat filem Malaysia kecuali kutipan lebih RM5juta dan aku sebagai pro layan filem Malaysia yang kalau-kalau dikatakan best mula berdebat. Itu la, ini la. Panjang gak dia message aku. Ingatkan tak nak layan dah, siapalah aku ni. Sob sob sob.

Malas nak fikir panjang, aku tanya dia.

Aku : Ni bila nak belanja aku? Weekend ni aku dah takde dah.

Dalam hati aku, sebab aku nak balik kampung sebelum bulan ramadhan ni je. Boleh pulak dia tanya soalan cepumas.

spekiebesaq : Kau berhenti kerja balik kelantan ke?

Aku senyum dan ketawa sendiri dalam hati. Kalau boleh siap nak gelak jahat lagi. Ni kalau buat betul-betul boleh jadi plan aku ni.  Lagipun lama dah aku tak kenakan dia ni.

Aku : Yup, aku balik Kelantan.

Sebenarnya memang aku ada cerita kat dia yang aku nak berhenti kerja tetapi bila aku kata yup tu aku nak kata yang aku balik kelantan sahaja. Dia tanya lagi.

spekiebesaq : Kau dah cari kerja baru belom?

Memang dah terkena mamat ni kata hati aku dan sambil gelak jahat keseorangan, pun dalam hati jugak. Plan aku menjadi. Aku balas message dia.

Aku : Belum, kau jangan nak tukar topik. Bila nak belanja aku?

Dia balas.

spekiebesaq : Kau balik bila?

Tu dia, tone message dah berubah. Konon-konon serius dah time ni. Tapi aku cool lagi, balas lagi.

Aku : Jumaat malam gerak la.

Aku memang ada beli tiket bas nak balik kampung dah masa tu.

spekiebesaq : Sabtu la gerak. Haish. Bukan lari pun rumah tu. Huh

Marah. Aku memang dah tergelak sorang-sorang dah masa tu. Aku rasa kalau orang tengok pun mesti kata aku gila dah masa ni. Ikutkan hati aku nak sambung lagi tapi memandangkan aku ni sangat-sangat baik hati. Aku balas.

Aku : Tak bolehlah, by the way untuk bagi kau tak confius. Aku balik kelantan weekend ni je.

spekiebesaq : Dajey natang %@%! ni. Kau jangan buang tebiat do. Kecut perut aku tahu tak. Sengal.

Fuhh, marah gila dia kat aku. Sayang jugak dia kat aku. Kah kah kah!

Siap aku ada baca dia kat satu tempat ni konon-konon sedihla, takde teman borak la, main futsal la, tengok wayang la. Cettt,, berapa kali sangat je pun. Tapi tu la,

Sorry la bro. Takde niat pun. Kah kah kah!!!!!

NotaKaki : Nak pergi ke tak ek?

5 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...