Monday, May 13, 2013

199. Makan Gaji Buta?


Dalam tempat aku bekerja sekarang ni, ada dua kelompok. Satu yang bekerja lebih daripada 5 tahun manakala satu lagi yang bekerja kurang daripada 5 tahun iaitu aku dan Fitri. Kedua-dua kelompok ini tiada apa-apa masalah antara satu sama lain.

Cuma kelompok yang kedua itu ada sedikit masalah. Kitorang dalam seminggu tu, mesti ada sekurang-kurangnya satu hari tu masuk lambat. Macam dah jadi satu kemestian. Sampaikan ada yang kata perangai kitorang itu mewakili perangai orang melayu secara keseluruhannya tetapi itu bukan masalah yang besar sangat pun.

Bila kitorang sampai, kebiasaannya kitorang kalau tak melayari internet kitorang akan tutup mata ataupun bahasa mudah tidur lebih kurang satu jam. Hebat kan? Lepas itu barulah tengok-tengok sikit kerja mana boleh siapkan. Itu pun paling sejam ke dua jam je.

Kalau ada mood, kitorang buat kerja sampai lunch time. Kalau takde mood, kitorang buat balik apa kitorang buat sebelum buat kerja itu. Internet atau tidur. Power kan?

Lunch kitorang dari pukul 1.00 petang sampai 2.00 petang. Masa itu, kitorang memang tak suka dikacau. Kalau ada mana-mana kerja yang nak jugak masa itu, mulut kitorang akan membebel je. Pernah kitorang blah macam itu je, sambung kerja balik lepas pukul 2.00 petang.

Yang tak boleh blah, lepas lunch bukannya kitorang sambung terus buat kerja. Tengok monitor komputer tu, gerak-gerak mouse dan terus tidur. Tak pun layan internet. Selagi tak boring macam itu lah kegiatan harian kitorang kat pejabat tu.

Masalah sebenarnya yang aku nak cerita kalau masa time gaji lambat masuk, semua buat kerja lambat-lambat. Menarik kan? Bayangkan jela macam mana lambatnya kerja nak kitorang siapkan time tu.

NotaKaki : Dah dapat inverstor. Terbaik!

2 comments:

  1. ish2. bleh tido2 plak. keja apa la tu. ehe

    ReplyDelete
  2. kerja orang-orang power je boleh buat.kah3..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...