Tuesday, October 30, 2012

150. Trip to Bangkok - Selesai sudah Part 2

Bersambung dari Part 1

Selepas kitorang sampai kat Bangkok, first sekali kitorang plan nak cari tiket untuk balik ke Malaysia. Ya, ini penting sebab bajet korang selepas itu akan bergantung kepada berapa yang tinggal selepas beli tiket balik. Bukan taknak beli masa kat Malaysia tetapi kitorang takut apa yang kitorang rancang tak sempat. So bila dah sampai Bangkok baru boleh plan bila boleh balik.

Mula-mula kitorang ingat nak naik bas untuk balik ke Malaysia. Mulalah tengok map kat mana stesen bas untuk ke Malaysia dan tanya-tanya kat information kaunter. Lepas tu bajet nak pergi pakai MRT ataupun keretapi bawah tanah. Yang dalam Bahasa Malaysia tu aku bantai.


"Tu train tu. Betullah ni." Jerit spekiebesaq kepada cameraman lagi.
Bila sampai kat tempat beli tiket. Kitorang blur sebab tak tahu ke mana untuk beli. So, kitorang tanya kepada Abang Guard yang ada di situ dan yang bestnya dia boleh bercakap bahasa melayu walaupun loghat kelantan. Memang di sebelah selatan Thailand, ada yang masih menggunakan bahasa melayu. Senanglah untuk bertanya. Ok, lebih kepada Wank dan spekiebesaq yang bertanya. Aku lebih kepada senyap sepanjang berada di sana.

Sorry abang guard, gambar tak clear.
Abang guard tu kata kitorang tak boleh pakai MRT untuk ke stesen bas tersebut tetapi boleh naik bas awam ke sana. So dia dengan baik hati mengofferkan diri untuk tunjukkan kat mana dan apa nombor bas yang kitorang patut naik.

Lepas kitorang naik atas jalan balik dan abang guard sempat tunjuk bas yang mana, kebetulan ada Tuk-tuk kat situ. Ntah apa yang dia katakan dengan english broken dia kata stesen bas tu jauh. Baik pergi ke tourist information je dan dia cuma cas 30 baht sahaja. Pada mulanya kitorang menolak tetapi dia kejar kitorang jauh jugak memujuk untuk bawak ke sana. Mula-mula kata 5 baht seorang, so 15 baht jela. Wank minta 10 baht untuk tiga orang dan dia bersetuju.

Driver Tuk-tuk

Seronoklah boleh naik Tuk-tuk 10 Baht.
Dia bawak jalan-jalan. Rupanya tempat tu memang dekat la. Nasib baik 10 baht je. Spekiebesaq belanja. Dekat tourist information tu kitorang tanya tiket bas untuk ke Malaysia berapa tapi kitorang tak ambil pun. Nasib baik wank ada datang rumah aku dan mintak buat research sikit pasal harga tiket untuk balik. Tourist information tu letak harga dekat tiga kali ganda. Nak kapak kitorang la tu kata wank.

Kitorang jalan balik ke terminal keretapi Hua Lompong tu dan membuat keputusan beli tiket train je untuk balik ke Malaysia. So, menapak la ke sana balik. Nasib baik ingat jalan.

Kitorang beli tiket train ke Hatyai dulu yang berharga 450 baht yang bersamaan lebih kurang RM45.00 pada tarikh 26 Oktober 2012 pada jam 15.10 petang waktu Bangkok. Itupun tiket yang paling murah untuk ke Hatyai.

Setel satu masalah walaupun tiket tu hanya sampai Hatyai. Lepas tu, kitorang naik bas untuk ke Khao San Road. Dikatakan tempat ni banyak bilik-bilik atau tempat tidur yang murah serendah 350 baht. Kitorang naik bas yang bernombor 53 untuk ke sana. Tau pun sebab kaunter information yang bagitau kitorang.



Agak mencabar jugak naik bas kat Bangkok ni sebab konduktor bas tu tak berapa nak boleh cakap dalam english even yang broken macam aku cakap. Nasib baik sampai jugak kat tempat kitorang nak pergi. Itupun aku dengan spekiebesaq ada perasan nama jalan, kalau tak entah mana hala la kitorang pergi. Konduktor bas jenis segan nak bagitahu.

Masa on the way nak cari bilik, kitorang perasan ada masjid. So senangla kalau nak solat ke apa. Takdelah jauh sangat kan. Kitorang terjumpa satu tempat yang bernama My Friends Guest House pukul 3 petang waktu Bangkok. Tak jauh dari masjid kitorang nampak tadi. Dalam beberapa kedai je beza. Masjid tu kena ikut lorong tengah-tengah kedai tu baru jumpa. Lepas tanya-tanya, boleh dapat seorang 150 baht untuk bilik jenis dorm. Kongsi ramai-ramai lebih kurang 8 orang satu bilik. Tak kisahlah, yang penting ada tempat tidur tapi kena dalam balik pukul 4 petang waktu Bangkok.

Sementara nak habiskan sejam tu, kitorang menghala ke arah masjid. Ada sorang dua je kat dalam kawasan masjid tu. Kawasan masjid tu taklah besar sangat tapi oklah daripada takdekan? Kebetulan pulak, waktu asar kat situ jam 3.30 petang. Takdelah lama sangat kitorang nak tunggu.



Selesai solat, lepak-lepak sekejap kat area masjid tu. Jam 4 petang kitorang patah balik ke arah My Friend Guest House tadi. Seorang diminta bayar sebanyak 300 baht untuk dua malam dan deposit sebanyak 300 baht. So, kitorang kena keluar 600 baht di situ. Setel semua dan kitorang dapat kunci, terus ke arah bilik.

Dari gambar tu bolehlah agak sendiri bagaimana keadaan bilik tu rasanya. Semua katil penuh. Ada mamat omputih, mamat Lebanon, mamat India, mamat Jepun dan mamat China. Tak lupa mamat Malaysia iaitu kitorangla. Memang 1 dunia kan? Tak mainlah 1 Malaysia ni.

Ok, bersambung lagi.

NotaKaki : Letih pulak kena turun site ni.

8 comments:

  1. untungla dapat bilik 30 baht.. haha

    ReplyDelete
  2. waaahhh best seyh dapat jenjalan.. kirim keychain!

    ReplyDelete
  3. spekie.sudah dibetulkan.tq2..haha

    Su.. keychain habis. ramai sangat tourist. tak menyempat nak beli. kihkih..

    :)

    ReplyDelete
  4. haih! bila lah sy ada peluang ke Bangkok...

    ReplyDelete
  5. didiey.suatu hari nanti insyallah?

    eimah. tempat lain tak untung ke? Haha

    :)

    ReplyDelete
  6. beshnyer jenjalan.. shin nak pegi KK pon x dan lagik.. member tadak.. nak pi sensorang risau plak kena culik utk amek org dalam badan ni.. huk huk.. dah la air asia tgh wat promosi tambang murah la ni #nanges

    ReplyDelete
  7. nanti mesti ada can punya jalan2. orang kata tawakal dan usaha je.

    :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...