Tuesday, August 21, 2012

98.Cerita 'benda' Itu


Hari ahad, hari raya pertama. Aku skip sampai jam 8 malam. Aku tak tahu kenapa, lepas jan 8 malam tadi, semua asyik berkata pasal benda itu. Apa yang jadi? apa benda itu?

Ok, petang tadi orang datang menziarahi rumah family aku. Biasala saudara mara kan dan salah satu tu membawa Tok Ayah aku. Saja ikut, nak tengok rumah anak dia rasanya sebab ikutkan pagi tu kiorang 1 family dah pergi ziarah rumah dia.

Kemudian, selepas Tok Ayah selesai solat maghrib, aku solat sebentar. Lepas tu, tepat jam 8 malam aku pergi hantar Tok Ayah ke rumah dia. Untuk ke rumah dia ada dua jalan. Satu ikut jalan besar yang leceh untuk lintas, satu ikut jalan kampung yang mana melalui sebelah kawasan perkuburan islam yang mana lebih mudah. Aku pilih jalan kampung.

" Tak takut ke?"Tiba-tiba Tok Ayah aku tanya aku. Aku macam tersentak, yelah tak pernah Tok Ayah tanya gitu selama ni.
"Ok kot." Aku jawab tenang walaupun dalam hati timbul la sikit perasaan.
"Kenapa Tok Ayah tanya?" Aku tenang sambung tanya.
"Takdelah, sebab lalu jalan itu" Dia jawab. Aku tak jawab.
"Orang ada la tanya kat Alang, siang ada kacau tak benda tu?" Aku sambung tanya. Kadang-kadang terpikir la jugak pasal benda tu.
"Benda tu mestilah ada." Jawab Tok Ayah.
"Tapi kenapa orang takut time malam je?" Aku mengeluarkan satu soalan bernas.
"Sebab malam orang takut sikit." Tenang je jawapan Tok Ayah aku. Aku mengangguk-angguk tanda paham.

Sekarang aku skip sampai pukul 10malam pulak. Che' Yah pulak tiba-tiba bukak cerita. Di kampung belah Abah kat Pasir Puteh. Sebelah rumah kampung Abah tu ada seorang makcik yang dah tua tinggal. Katanya ada membela sebab macam-macam kejadian yang jadi before makcik tu meninggal dan after makcik tu meninggal. Macam orang nampak dia tengah duduk atas bumbung, nampak tengah duduk time hujan kat tepi longkang. Masa meninggal, Che' Yah kata, Che'Ngah (makcik aku gak, adik Che'Yah dan Abah) kata, kulit makcik ni terlalu lembut ibarat telah lama takde dan lepas kapan pun macam kecik je ibarat kapan tulang sahaja.

Aku ingat cerita benda tu dah habis kat situ je, rupanya anak Che'yah, Nizal pulak cerita. Dia cerita dua peristiwa. Satu masa sekolah teknik, satu lagi aku tak sure di mana. Mungkin masa belajar kot. Yang masa sekolah teknik, form 5. Katanya ada seorang junior, Karim (bukan nama sebenar) balik dari jogging dekat-dekat time maghrib. Malam jumaat, so budak-budak ni ada baca Yassin. Nizal tak perasaan tapi ada budak bagitahu yang Karim ni baca Yassin sorang-sorang jauh kat belah belakang dan pegang Yassin tu secara terbalik.

Yang nak dijadikan cerita, masa time prep, Nizal tengah study, ada seorang budak, Abu (bukan nama sebenar) bagitahu yang Karim ni ada masuk benda. Mula-mula dia macam tak percaya, tetapi rupa-rupanya Abu ni ada ilmu sikit-sikit. So dia tunjuk soemthing yang buat Nizal ni percaya. Abu kata kita berubat Karim ni besok.

AKU TULIS SAMPAI SINI JE SEBAB TAKUT MASA RAYA PERTAMA.

NI BARU SAMBUNG BALIK.

Malam esok, nak berubat karim, kumpul dalam satu bilik. Budak-budak bilik tu tahu pasal tu. Tak tahu la apa yang si Abu ni buat, tiba-tiba benda tu dah masuk dalam badan Karim. Suara berubah, cakap kasar. Abu tanya kenapa kat benda tu kenapa benda tu kacau Karim. Dia jawab, masa Karim jogging, dia pergi kacau benda tu masa tengah menyamar jadi ikan haruan yang tengah berenang kat tali air tepi padang sekolah. Sekolah diorang dalam kawasan kelapa sawit.

Abu minta benda tu keluar, tapi benda tu jawab taknak, dia nak Karim mati. Gila tak? Last-last Abu terpaksa paksa benda tu keluar dengan cara yang kasar. Benda tu janji nak pergi jauh. Bila benda tu pergi, setel.

Mula-mula semua ingat dah setel tapi rupa-rupanya seminggu lepas tu, benda tu masuk dalam badan si Abu ni pulak. Budak bilik dia kata Abu nak bunuh diri. Nasib baik budak-budak bilik sempat tarik. Lepas tu, nasib baik tak jadi apa-apa. Aku tak berapa ingat cerita dia dah.

Nizal ada cerita satu lagi tapi aku rasa cukuplah sampai kat sini je ek. hehe.

Notakaki : Kita wajib percaya pada benda-benda ghaib tapi betul ke benda-benda ghaib ni sampai boleh nak bunuh orang?hmmm..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...