Tuesday, August 14, 2012

93. Aku bantah Akta 114A


Apa itu Akta 114A?


Seksyen 114A menganggap individu yang memiliki laman web atau peralatan komputer yang mengandungi bahan berunsur hasutan atau fitnah bersalah walaupun bahan itu dimuat naik oleh pihak lain. Individu atau organisasi yang mengendali atau menawarkan perkhidmatan kepada forum, blog,atau laman web juga bertanggungjawab terhadap segala kandungan yang terdapat pada perkhidmatan tersebut. Para pengguna internet yang akaun atau komputernya digodam (hack) juga akan dipertanggungjawabkan ke atas bahan yang dimuat naik oleh penggodam (hacker). Seksyen 114A ini mengancam kebebasan bersuara di Internet dan menggugat prinsip asas keadilan, demokrasi dan hak asasi manusia.”
Keburukan Seksyen 114A
  • Jika anda kena godam, anda harus bertanggungjawab terhadap bahan yang disebarkan.
  • Jika seseorang telah membuat akaun facebook yang baru dengan menggunakan nama anda, secara tidak langsung anda adalah pemilik akaun tersebut.
  • Jika anda sebar kandungan fitnah milik orang lain, anda dianggap tuan empunya kandugan tersebut
  • Jika komputer atau wifi kena ceroboh, anda sendiri bertanggungjawab atas tindakan penggodam tersebutSiapakah yang terancam dengan Akta 114A ?
Pemilik laman web, blogger dan pemilik akaun facebook dan twitter turut terkena tempias dengan peraturan ni.

Bagaimana cara sertai internet Blackout?
Cara sertai hanya mudah, sila layari How To Get Involve Internet Blackout Malaysia.

Guna ini sebagai profile picture anda dan cover profile.Sumber: Tujuan Hari Internet Blackout 14 Ogos 2012 | melvister.com 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...