Monday, August 6, 2012

90. Takde apa-apa pun


Semalam aku berbuka di rumah pakcik aku kat area Kg. Jawa. Apa ntah taman tu nama dia. Aku sampai awal, dalam jam4.30 ptg. Boring duk rumah, lepas la situ jap. Dalam 5.30petang aku bawak anak-anak pakcik aku ke bazar ramadhan kat Andalas, Klang. 3orang, sulung lelaki umur 13tahun, second gurl 8tahun dan third laki 7tahun. Sorang lagi tak sampai setengah tahun, so dia membuta jela kat rumah tu. Haha.

Tengah-tengah bawah dorang, aku teringat masa family aku still tinggal kat Segambut, KL dulu. Masa hujung 90-an dan awal Y2K-an dulu, family aku selalunya masa hujung minggu akan ke Pasar Borong Selayang. Masa tu pemes la. Sebelum pasaraya-pasaraya lain muncul.

Masa tu aku ada adik kecik umur bawah 5tahun, lelaki. Selalu bawak dia masa pergi pasar borong tu. Tau apa yang syok adik aku ni? Hehe. Selalunya kalau nak balik dah, kat tangan dia takde apa-apa mainan even yang harga 50sen tu. Dia akan cakap

"Kat tangan Arie takde apa-apa pun" sambil buat muka seposen. Haha. Kadang-kadang kelakar jugak budak kecik ni.

Macam siang tadi, aku ikut family pakcik aku pergi Jusco Bukit Tinggi, Klang. Dorang nak shopping sikit baju raya. Anak dia laki yang 7tahun tu nampak tempat main-main untuk budak-budak (even ada bapak budak main gak), terus dia nak.

Sampai mak dia suruh try baju dan seluar pun taknak. Siap menangis. Masa nak balik tu, mata dah merah, muka dah seposen. Last-last pakcik aku bagi RM10 kat aku, suruh bawak. Ikut hati aku taknak. Kes tu aku buat tak layan tapi orang mintak tolong kita tolong la kan?hehe.

Pandai pulak tu pilih yang boleh main lama-laima. Ada satu tu RM5 untuk 20minit. Yang lain main pakai token,so lama sikit. Dia boleh pikir nak main yang pakai token. Bagus-bagus, guna otak. Hehe.

apa-apa pun, budak-budak memang best masa tak meragam, kalau meragam payah..

p/s : Ada anak nanti tak tahu la saya.

4 comments:

  1. ha time ni lah kau nak asah bakat jadi bapak.hahha. so takleh tensen2. ngan budak kecik kena banyak sabar. lagi kita marah lagi dia tunjuk belang. jadi pandai2 la geng..haha

    ReplyDelete
  2. yup, memang pun. lagi2 budak degil.huhu

    ReplyDelete
  3. belajar jadi ayah!
    nanti senang (:

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...