Saturday, July 28, 2012

88. Tips untuk orang nak start kerja


Wahh, aku nak bagi tips. Haha. Ok, ramai yang aku kenal yang dah tamat belajar baik dari SPM, STPM, diploma, ijazah ataupun yang lebih tinggi daripada itu. Pada aku yang sudah bekerja sejak tahun 2009, lebih baik korang ikut tips yang aku nak bagi.

Masa interview, elakkan daripada menipu. Tahu kata tahu, tak tahu kata tak tahu. Memang betul korang boleh me'up'kan diri anda setinggi mana pun tetapi ingat pastikan korang boleh buat apa yang korang up kan tu. Kalau boleh penuhkan ilmu di dada terlebih dahulu sebelum korang meng'up'kan diri. Habis kuat pun kalau menipu, lepas interview tu cepat-cepatlah belajar apa yang korang tipu. Hehe.

Setelah diterima bekerja yang korang pergi interview, penuhkan ilmu di dada. Bukannya kata "nanti aku dah kerja, aku belajar lah". Itu semua bullshit. Memang akan ada yang akan ajar korang tapi kalau kena dengan orang yang salah, diorang akan kata korang tak boleh buat kerja. Itu sahaja. Dalam masa yang sama akan menjejaskan masa depan korang di syarikat ataupun bidang itu sendiri.

Semasa bekerja, letakkan sepenuh hati korang kat tempat kerja. Apa yang aku maksudkan ialah, kalau korang paksa-paksa diri untuk bekerja ataupun bekerja semata-semata sebab duit, ianya akan membuatkan korang bosan. Apabila bosan untuk bekerja korang akan merasa teramatlah rugi masa yang korang habiskan untuk bekerja. Bila korang rasa masa korang banyak dihabiskan begitu sahaja, korang akan terasa yang korang akan cepat tua. Bila korang rasa korang cepat tua, korang akan mati cepat. Boleh gitu? Haha.

Cukuplah dulu tiga tips yang aku bagi kat atas, nanti-nanti kalau tiba-tiba aku rajin, aku tulis la lagi tips untuk korang. Haha.

p/s : Tips ini pun untuk diri sendiri gak.

87. Cerita Pejabat Aku : Dah takde. Best


Dengan ini saya mengumumkan yang dia sudah berhenti kerja. Haha. Takdelah merana dah opis aku lepas ini. Semua boleh happy-happy balik.

86. Review : Star Wars Episode 1 : The Phantom Menace


Siapa minat Star Wars kat sini? Hehe. Dalam dua bulan lepas aku berpeluang tengok Star Wars Episode 1 dalam 3D. Kat mana? Masa GSC bagi tiket free untuk promosi pembukaan outlet baru kat Paradigm Mall, Kelana Jaya.





Kepada sesiapa tak tahu, untuk filem Star Wars ada 6 episod dalam bentuk filem live action. Mula-mula keluar dengan episod 4, 5 dan 6. Kemudian barulah episod 1 yang aku tengok, 2 dan 3. Daripada aku baca review kat lain-lain, ramai peminat-peminat Star Wars yang kecewa gila dengan episod 1, 2 dan 3.



Pada aku, sebagai seorang yang suka tengok Star Wars selepas habis SPM masa tahun 2005, yang mana sangat boring dan tengok ada DVD Star Wars kat rumah lalu tengok kesemua episod mengatakan kenapa aku tak tengok masa filem ini keluar?!

So, masa filem keluar dalam bentuk 3D, aku excited nak tengok walaupun aku tak berapa suka filem dalam bentuk 3D tapi malangnya aku sangat-sangat terlampau busy masa tu. Aku tak sempat tengok. Agak kecewa gak la masa tu. Sebab tu bila GSC bagi tiket free, aku ajak Madam Bee untuk tengok sekali. Aku paksa dia tengok apa yang aku minat. Haha. Saja nak test tengok dia boleh layan tak filem-filem gini.

Cerita Star Wars Episode 1 ni boleh dikatakan permulaan kepada Star Wars Saga. Okay, memang la dah nama pun episode 1 kan. Aku ngarut kat sini.

Episode 1 menceritakan seorang Master Jedi yang terjumpa seorang budak hamba yang dikatakan akan membawa kestabilan kepada Force. So adalah kisah-kisah lain yang mana last sekali budak tu menjadi Padawan kepada Master Jedi yang baru naik pangkat daripada Padawan kepada Master Jedi yang jumpa budak tu tetapi dah mati. Haha, aku mengarut lagi. Kesian kat korang.

Saja taknak spoiler alert pada yang tak pernah terasa nak tengok langsung cerita ini. Padan muka korang.



Pada aku, overall cerita ini just okay. Cuma aku confirm akan tertidur masa part Anakin Skywalker tengah berlumba. Bapak bosan la babak tu. Aku tengok kat rumah tertidur, tengok kat wayang pun aku tertidur. Dalam filem ni ada satu watak yang ramai yang tak suka iaitu Jar-jar Bink, mungkin sebab dia kalut kot tetapi yang pelik, Madam Bee suka.Selain daripada tu, okay la.

Sekarang aku sedang menunggu Episod 2 pula yang keluar di panggung dalam bentuk 3D. Peduli apa aku kalau ada yang kata aku slowpoke kali ini. Haha.

p/s : Masih menanti filem terbitan Malaysia yang boleh menyamai Star Wars Episode 4.

Thursday, July 26, 2012

85. AKhir-akhir ini.


Semenjak dua menjak ini, aku kadang-kadang mula terpikir. Sampai bila begini? Tiada apa-apa kemajuan sejak 2009 iaitu selepas aku habis belajar diploma dan mula bekerja. Nak sambung study ke degree tak dapat dan give up sementara untuk cuba sambung sejak tahun 2011. Lagipun aku dah takde hati dalam bidang ukur tanah. Terasa sangat rugi kalau terus menerus mencuba dalam bidang ini kan?

Baik aku cuba sesuatu yang mana aku minat. Dulu sebelum sambung study diploma, tak pernah pun terpikir yang bidang yang aku ambil akan effect pada masa hadapan. Ketika itu cuma mendengar daripada orang lain untuk memcuba bidang tersebut. Kenapalah aku ketika itu sangat tidak berpikiran matang seperti sekarang. Matang kah?Haha.

Tahun ini, umur aku sudah hampir ke 24 tahun. Tahun depan pula 25 tahun. Suku abad. Pada aku ianya sudah terlalu jauh daripada aku yang impikan sebelum ini. Pada 2005, aku berimpikan pada 23tahun aku sudah memiliki sebuah keluarga yang bahagia. Cewahhh.haha. Aku ngarut dah ni walaupun betul.

Perlu ke aku teruskan jalan aku sekarang? Ataupun mencuba jalan yang lain pula? Takkan aku perlu teruskan sehingga jalan itu berlubang baru aku berpatah balik?

Aku pening.

p/s: Jadi ke tak? hm...

Sunday, July 22, 2012

84. Resepi masakan aku


Sambungan dari entry 83 tadi.

Memandangkan aku makan masakan aku tadi rasa sedap je ikut tekak aku, aku nak share la dengan korang kan. Haha.


Amacam? Menarik kan? Kalau nak try, boleh try resepi seperti ini.

Untuk Ayam masak Merah tu, bahan-bahan dia mestilah ada ayam dipotong ikut suka, cili boh, garam, kicap, sos tiram, pati ayam, bawang, asam jawa. Cara-caranya, panaskan minyak, letak cili boh, letak bawang, letak air sikit, pastu ayam, pastu sos tiram, pati ayam, air asam jawa sikit, garam dan last kicap. Letak semua ikut giliran ikut naluri masing-masing. Haha. Panaskan dan biarkan sampai ayam tu masak jela.

Untuk pegedil sambal daging pula, bahan-bahan dia kena ada kentang, sambal daging( serunding bagi sesetengah tempat), bawang sikit dan telur. Cara-cara dia, rebus kentang sampai lembik, penyet-penyetkan kentang, pastu letak sambal daging dan bawang. Bentukkan ikut suka, celup dengan telur dan goreng sampai rasa sedap.

Nyum- nyum, sedapnya. Hehe. Kuih pulak, cara-cara dia korang pergi bazar lepas tu beli.

Sekian daripada aku resepi tak seberapa ini. Selamat mencuba.

p/s : Kenapa ada yang ikut buku resepi sedangkan ada kat internet? Haha.

83. Fuhh, masak lauk sendiri

Baru second day dah tunjuk power masak lauk untuk budak rumah berbuka sama-sama. Hehe. Kongsi tiga orang je, yang lain tak tau apa cerita. Senyap je.

Aku masak pekedil sambal daging dan ayam masak merah. Pergh, mantap der. Teringat pulak dengan ayam berempah sepesel wank tahun lepas. Weh, bagi r aku resipi rahsia tu. Kalau ada rezeki, boleh p juai. Haha.

p/s : berbuka dengan cara berjemaah lebih afdal.

82. Risau pulak nak laju-laju


Biasanya kalau kat simpang empat yang ada traffic light, bila time aku jena merah, aku akan tunggu hijau barulah aku jalan. Haha, orang lain pun gitu gak sebenarnya. Kalau aku, hijau je, pap terus pusing trotel skuter tu, terus jalan. Kalau naik keta, tekan pedal minyak terus jalan. Tapi semenjak dua menjak ni. Aku jadi takut. Sebab apa?

1st video kat singapore
2nd video kat singapore n simpang yang sama
Yang ni kat Cyberjaya
Aku makin takut bila lalu kat simpang. Lagi-lagi kalau korang tau simpang dari federal highway nak ke UiTM pintu Seksyen 7, Shah alam. Situ memang orang suka sangat bawak laju-laju.

p/s : Kalau tak libatkan orang lain takpe la jugak.

81. Prequel to entry no 79.


Hari khamis hari tu, aku cuti. Kononnya nak tolong Madam Bee hantar motor kat Pos Laju. Lepas tu ingat nak tengok wayang. Jam 12.30 tengahari bertolak dari rumah ke Glenmarie, Shah Alam. Ingat nak pergi pagi tapi hujan, tu sangkut sampai ke tengahari tu.

Sampai kat Glenmarie, pusing-pusing tak jumpa. Dah tutup kot. Aku teringat kat Subang pun ada satu. Aku pergi sana. Bila sampai, tengok tempat serahan je. Hampeh. So tanyala kat brother pos tu,  dia kata sekarang kat Seksyen 21 sahaja. Dalam hati aku, kalau hantar motor takut tak sempat beli tiket THE DARK KNIGHT RISES.

Aku kata ke Madam Bee, aku hantar dengan kawan aku jela. Hehe, semangat nak tengok filem last Batman yang ni. Dia setuju. So, kitorang pergi ke Summit USJ, sebab situ paling dekat masa tu. Situ ada panggung GSC. Antara yang ok pada aku.

Sampai kat GSC Summit USJ.

Tukang Jual Tiket (TJT) :  Hai, selamat pagi, nak tengok cerita apa?
Aku : The Dark Knight Rises.
TKT : Pukul berapa encik?
Aku : Yang paling awal ye.
TKT : Biasa atau 2D?
Aku : Berapa beza harga dua tu?

Beza 2D dengan biasa adalah tak silap aku, 2D ni ibarat High Definition punya la.

TKT: 2D punya RM8. Yang biasa RM10.
Aku : 2D.

Dalam hati aku, apahal 2D lagi murah? Haha. So, tiket kitorang jam 3.05 petang. Untunk habiskan masa, kitorang buat la apa-apa yang patut dulu.

JAM 3.05 petang. Kitorang masuk dalam hall 2. Korang tau apa aku nampak? Ibu dan bapa bersama baby kecik. Orang tua. Dan yang paling aku terkejut tengok ialah

Kartunis daripada Majalah APO? terbitan MOY publication. Haha, walaupun lama tak layan tapi aku kenal muka-muka diorang. Dalam hati terasa nak minta tandatangan je kat diorang, nasib baik Madam Bee halang. Haha.

Tapi yang tak best, diorang pun macam manusia lain, buat bising sikit-sikit dalam panggung, tinggikan kepala tak pikir orang belakang. Nasib baik baby family lain senyap masa tu. Kalau tak aku marah. Marah ke?haha.

Itu je nak cerita sebenarnya. Haha.

p/s: Ingat nak pergi terawih la esok. Ok, dua hari tak pergi.Hehe

Saturday, July 21, 2012

80. 1st day puasa tahun 2012


Saja lambat-lambat nak wish kat semua. Hehe.

Selamat berpuasa penuh pada tahun ini.

ok. itu saja.hehe

p/s : Ada orang ajak berbuka di rumah. Yes, jimat.haaha

Friday, July 20, 2012

79. Nangis.Hihi


Hehe, Apehal lak nangis-nangis ni? Aku nak cerita ni. Setakat hari ini, ketika aku tengah tulis ni la, aku pernah nangis 3 kali yang betul-betul nangis sebab diri sendiri nangis keluar air mata di mata. Haha. Jadahnya aku merepek ni. Maksud aku, bukan sebab cerita, novel ataupun lain-lain.

Alamak, malu la lelaki nangis. Mungkin itu ada yang sesetengah akan kata, tetapi peduli apa aku dengan kata-kata itu. Hehe. Bila yang 3 kali itu?

First, masa 2005. Aku nak habis belajar kat sekolah. Before ambil SPM la. Aku ada berselisih faham dengan seorang rakan. Rakan ni, aku baik sejak sekolah rendah lagi. Mak dia kenal aku. Mama aku kenal dia. Baik sebab sekolah agama sama-sama. Siap pernah tengok cerita TARZAN masa kecik kat rumah sampai maghrib. Mak dia siap perli lagi. Haha. Lepas berselisih-faham tu, agak lama aku tak bertegur sapa dengan dia walaupun dia satu kelas dengan aku.

So, masa majlis kali terakhir tu, ada seorang kawan yang mengatakan dia nak berbaik-berbaik dengan aku balik. Masa tu la aku nangis. Haha. Malu dowh. Nasib dia nangis gak. Hehe.

Untuk kali kedua pula, aku nangis masa hari terakhir aku berada di Kuantan. Tahun 2009, habis diploma kat politeknik. Aku baik dengan seorang kawan. Kenal tak sampai 6bulan. Masa last sem, dia masuk rumah sewa aku masa tu. So, boleh kata kawan baik la walaupun kenal kejap je. Masa last day, aku hantar dia kat terminal dan dia ada berkata sesuatu. Ayat dia aku ingat lagi sampai sekarang. Yang ni, Madam Bee sorang je yang tahu sebelum ni. Hehe.

Dan untuk kali ketiga ialah pada tarikh 19 July 2012. Ye, semalam. Aku baru lepas hantar Madam Bee di Terminal Bas Shah Alam. Dah tamat tempoh pengajian dia selama 2 tahun setengah di sini. Lepas ni takdela orang aku boleh marah-marah, takdela orang aku boleh sakat-sakat, takdela orang aku boleh teman makan, takdela orang aku boleh buat muka. Dah takde yang boleh layan aku macam dia layan aku selama dia ada kat Shah Alam. Dia dah balik kuantan.

SEDIH.

Terima kasih kepada rakan-rakan yang pernah mewarnai hidup aku selama ini, lebih-lebih lagi yang masih mewarnai diri aku sehingga kini baik yang aku kenal dari 14 October 1988 sehingga kini.

Terima kasih. You guys sangat awesome.


Monday, July 16, 2012

78. Untunglah dapat hadiah.


Beberapa minggu lepas, my auntie n her family went to vacation at korea. Ok, haram betul nak tulis english ni. Payah.

Minggu lepas, che'yah dan family dia bercuti kat korea. Seronok kan dapat bercuti kat korea ni. So, petang tadi lepas diorang dah balik, aku pergi la melawat. Konon melawat, padahal che'yah ajak makan. Hehe.

Tanya-tanyalah cerita bercuti kat korea bagai apa semua. Katanya air botol mineral kat sana botol kecik daripada yang ada kat Malaysia mahal, lebih kurang tiga kali ganda. Pastu dia ceritalah yang Korea ni jauh lebih moden daripada Malaysia. Perangai diorang pun lebih bagus. Sebab dia kata gitu?

Nak jadi kisah, kan kat tren kadang-kadang ada seat yang diutamakan kepada orang tua, perempuan dan sebagainya. Kalau kat Malaysia, kita orang biasa akan duduk je kalau takde orang kan? Adik saudara aku, Nabil pun gitu la duduk jela sebab takde orang langsung. Pastu ada orang tegur kata itu tempat tak boleh duduk. Korang tengok, walaupun tren tu kosong dorang tetap tidak bagi duduk. Bagus kan?

Pastu, kan aku ada kata tadi yang barang kat sana lebih kurang tiga kali ganda kan? So, Che'yah takdelah beli banyak souvenior untuk sedara mara dia. Cuma, nak bagitahu ni. Aku dapat weh! Haha. Apa yang aku dapat?

skulluv
Tshirt I Love Korea okey. Wank, sila jeles. Haha. Terima kasih Che'yah.

p/s : Ringan-ringankan la tangan anda untuk tolong orang.

Friday, July 13, 2012

77. Hari Jumaat yang akan diingati.

Jam 1 petang. Hari jumaat. Seperti kebiasaan bagi manusia berjantinakan lelaki akan berpusu-pusu ke arah masjid. Tidak padaku, aku akan singgah ke sebuah restoran terlebih dahulu untuk menikmati nasi campur. Bukan apa. Malas berebut-rebut di masjid kelak.

Aku ambil nasi putih, telur masin dan hati. Kesemuanya dikenakan RM3.30 bersama-sama air kosong. Aku mengambil masa lebih kurang 15minit untuk menghabiskan kesemuanya. Laju ke? Kalau makan sorang-sorang memang laju sikit. Sorang jela kita, kawan balik kampung.

Setelah perut kenyang, barulah aku akan ke masjid. Sampai di masjid, terus ke arah pengambilan wudhuk. Nama pun nak sembahyang jumaat, kenalah ambil wudhuk kan. Tidak sampai 10 minit wudhuk diambil, aku duduk sambil mendengar azan kedua. Selepas itu, khutbah disampaikan. Masa ini memang ramai yang akan mengangguk-angguk tanda paham apa yang disampaikan oleh khatib.

Waktu ketika itu jam 2 petang. Selepas beberapa minit, imam memberi salam sambil diikuti makmum dibelakangnya termasuklah aku. Aku menunggu imam membaca doa sehingga habis. Kemudian menunggu manusia sekalian masjid keluar. Aku tak suka berebut-rebut keluar. Gamaknya seperti semua itu mahu berak sakit perut.

Aku tengok keadaan dah hampir reda sikit. Aku keluar. Turun dari tangga masjid, mencari-cari selipar hitam berbelang kuning sikit. Aku rasa aku dah letak kat tempat yang senang cari. Tengok punya tengok. Ok, selipar aku tiada. Hilang. Masa tu memang best.

Dalam hati, nak ambil selipar orang lain je. Tapi tak sampai hati. Lepas tengok takde orang dah, jalan ke arah motor dengan berkaki ayam. Start enjin, buat muka selamba terus balik office.

Damn.

p/s : Kalau betul-betul tersilap, takpelah.

76. ''Segmen Blogwalking & Tambah Follower by Farah''


Kalau nak join click sini.

p/s: Usaha!

75. Meeting with exco ke Bangkok


Haha, meeting dengan exco la sangat kan. Aku meeting dengan Wank n spekiebesaq je. Konon-konon untuk bincang nak pergi ke Bangkok tapi lebih ngarut mana hala pun tak tahu la. Yang best, aku bincang pasal hala tuju untuk blog SePena Raya.

Kenapa aku kata hala tuju? Motif penubuhan blog tu lebih kepada usaha aku untuk mengumpul kawan-kawan melibatkan diri dalam bidang penulisan baik dari segi cerita pendek, novel, sajak ataupun apa-apa berkaitan dengannya.

Walaupun dah tiga bulan sejak penubuhan blog itu.sambutannya agak slow berbanding beberapa blog yang serupa dengannya. Mungkin dari segi promosinya kurang. Karya dalam blog itu juga tidak terlalu kerap keluar yang baru walaupun mempunyai ramai penulis-penulis muda.

Aku dan Wank yang digalakan pula oleh spekiebesaq telah bersetuju untuk mengumpul beberapa karya lagi dan mengeluarkan buku Sepena Raya yang pertama sebelum perjalanan kami ke Bangkok. Diharap proses itu berjalan dengan lancar.

Harap mana-mana penulis terlibat dapat melibatkan diri dengan lebih jaya pada masa depan. Ada satu teman minta aku daftar pada SSM dan ambil lesen sebelum buat semua itu. Ada satu teman minta jual dulu untuk test market.

Both idea ada kebaikan dan keburukan masing-masing. Untuk nampak lebih serius better cara first tapi modal pulak tak ramai bak kata Wank. Untuk cara second, boleh test market dan dalam masa yang sama boleh kumpul modal tapi sampai bila? Kadang-kadang orang lebih suka kalau ada COP yang meyakinkan. Lebih-lebih lagi kalau cop HALAL dari JAKIM. Haha. Ok.Mengarut.

By the way, Wank and spekiebesaq. Aku rasa SePena Raya dah cukup. No need to tambah-tambah kat belakang apa-apa. Hehe.

p/s : Senang tak nak minta modal dari sesiapa? Hehe.

Monday, July 9, 2012

74. Pengumuman sikit.


Ehemm, ehemm. Kepada peminat-peminat saya. Ok, perasan. Kalau korang perasan dalam Strawberry Di Atas Sana Lebih Sedap sebelum ini sudah mencapai bab3. Memandangkan terdapat dua insan mengomen kepada saya mengatakan terlalu pendek, jadi saya telah mencantumkan kedua-dua bab tersebut menjadi satu bab. Harap maklum.

Terima kasih.

p/s : Kena layan permintaan peminat. Haha.

73. Strawberry Di Atas Sana Lebih Sedap - Bab 2 (Edited)


Juga boleh didapati di Se Pena Raya
Bersambung dari Bab 1

Bab 2

Dari Rumah Ke Padang Jawa Seterusnya Ke KL Sentral

Toot, tootttttoottt, totottttot,totottttotttt,toottttt.
Alarm handphone Hakimi berbunyi seperti yang yang disetkan pada jam 5.30 pagi. Ya, Hakimi memang tidak boleh set pada 6.30 pagi jika dia ingin bangun pada 6.30 pagi. Dia memerlukan sekurang-kurangnya sejam awal untuk mendengar alarm, barulah berupaya untuk bangun dan bersiap-siap pada awal pagi.

Hakimi memilih untuk snoozekan bunyi alarm handphonenya. Memang itu kebiasaan dilakukan oleh Hakimi. Tidak pernah dia bangun hanya kerana alarm pertama, tidak pernah. Apa yang dilakukan, sambung tidur sehingga bunyi alarm kedua berbunyi sepuluh minit kemudian. Itupun Hakimi melakukan seperti alarm pertama berbunyi. Dia mengulangi sehinggalah bunyi alarm yang pada jam 6.30 pagi.

Tepat 6.30 pagi, Hakimi bangun dan terus mencapai tuala bersama alatan mandi ke arah bilik air.

Tepat 7.00 pagi, Hakimi telah bersiap. Apa sahaja yang dilakukan orang lain pada waktu pagi, itulah yang dilakukan dia. Hakimi mencapai telefon bimbit dan mencari nombor telefon Hajar lalu menekan butang dial.

Bunyi panggilan kedengaran seketika sebelum Hajar mengangkat dalam keadaan mamai.
"Hello?" Mamai.
"Bee, bangun-bangun. Tolong hantar Sayang kat Komuter." Hakimi kejut. Dia tahu Hajar memang biasa tidur balik selepas subuh.
"Hmm, dah pukul berapa ni?" Tanya Hajar yang masih mamai.
"Pukul 7 pagi dah ni, bangunlah Bee." Sekali lagi Hakimi cuba kejut.
"Yela-yela, bagi Bee setengah jam." Bunyi seperti Hajar marah tetapi mungkin kerana dipaksa bangun.

_______________________________________________________________________________

"Bee nak breakfast dulu ke? Sayang teman tapi Sayang tak makan. Beli roti je kot nanti masa on the way nanti." Hakimi tanya kepada Hajar. Takut Hajar tak makan pula lepas pemergian dia ke Cameron Highlands nanti.
"Boleh jugak." Hajar setuju.

Seperti kebiasaannya kalau di waktu pagi, mereka berdua akan bersarapan di Restoran Kayu Nasi Kandar. Restoran itu antara kedai mamak yang tersenarai di atas list tempat makan mereka berdua untuk melepak. Mereka berdua menghabiskan masa hampir setengah jam untuk bersarapan di situ.

Sampai di Komuter, Hakimi ingatkan Ikhwan masih tidak sampai tetapi jangkaan dia silap, Ikhwan telah lama menunggu Hakimi di situ sambil mendengar mp3 di telinga.
"Ok Bee, thank you sebab tolong hantar Sayang." Hakimi berterima kasih kepada Hajar.
"Ok, nanti jaga-jaga pergi jalan tempat orang tu. Jangan nak menggatal pulak." Pesan Hajar. Bukan Hajar tak tahu perangai Hakimi.
"Hehe, yela." Hakimi hanya mampu tersengih sahaja.
"Bye Bee." Sambung Hakimi melihat Hajar membawa skuter Honda Icon berwarna putih itu pergi.

_______________________________________________________________________________


"Wan, lama dah kau sampai?" Hakimi bertanya pada Ikhwan.
"Takdelah, baru je sampai ni."Ikhwan jawab pendek. Mungkin boring tunggu keseorangan dari tadi.
"Jom beli tiket. Kang train sampai, naya je." Sambung Ikhwan.
"Okay. Kita beli tiket ke Rawang la kan?" Balas Hakimi.

"Bang, bagi tiket ke Rawang dua." Hakimi berkata ke arah abang yang menjual tiket Komuter itu. Seperti ingin layan tak layan. Dua orang lelaki yang membeli, begitulah perangai mereka. Serupa tahi, tak sama kalau perempuan muda yang beli.
"Rm10.40." Balas abang yang jual tiket itu.
"Nah, terima kasih ye." Hakimi menghulurkan duit dan mengambil tiket daripada abang yang jual tiket itu. Hakimi cuba melakukan sehabis baik walaupun dalam hati seperti ingin memarahi abang yang jual tiket itu, nasib baik Ikhwan ada di situ menenangkan Hakimi. Dalam benak hati Hakimi memang tidak suka kalau dilayan seperti itu, padanya mereka seharusnya melayan pelanggan dengan sehabis baik walaupun pelanggannya itu membeli tiket train semata-mata.



"Rilek r, diorang penat kot." Ikhwan dalam percubaan membela abang itu.
"Penat mende kalau pagi-pagi gini." Balas Hakimi.
"Dahlah Wan. Weh, aku rasa kita silap beli tiket la." Hakimi menyambung. Raut muka Ikhwan tiba-tiba berubah seperti risau. Hakimi seperti sahaja ingin membiarkan kawannya itu begitu sahaja.
"Ekelen, yang kau nak takut buat apa? Haha. Kita silap beli ke Rawang. Padahal aku lupa yang sekarang ni dah boleh sampai Tanjung Malim." Hakimi memberi penjelasan. Takut pula Ikhwan fikir yang bukan-bukan.
"Kau betul tak ni?" Ikhwan cuba mendapatkan kepastian sekali lagi daripada Hakimi.
"Betul la. Kalau tak caya, kau tanyalah kat abang tiket tadi."Balas Hakimi.

Ikhwan membiarkan sahaja perkara itu. Dia percaya pada Hakimi, Hakimi sudah lama berkecimpung dalam pembelian tiket komuter ini. Ikhwan tidak perlu memikirkan sangat perkara ini. Lebih baik dia memikirkan sangat ketika di Cameron Highlands nanti sahaja. Apa yang perlu dilakukan bila sudah sampai nanti?

"Kau dah makan ke Wan?" Hakimi cuba memecah kesepian sebentar tadi. Lagipun memang dia ingin makan roti yang dibeli sebentar tadi.
"Belum lagi. Lapar gak ni." Balas Ikhwan.
"Nah, ambil lah. Aku ada beli lebih tadi." Hakimi menghulurkan roti perisa jagung kepada Ikhwan. Ikhwan memang pantang dijemput, lagi-lagi kalau tengah lapar.

Walaupun waktu ketika itu boleh dikatakan awal tetapi stesen komuter Padang Jawa ini penuh dengan pelbagai umat manusia. Ada yang ingin ke tempat kerja, ada yang ingin melepaskan tensen, balik ke kampung dan pelbagai jenis manusia. Walaupun tidaklah seramai seperti hari bekerja tetapi ianya masih ramai.

Mereka berdua telah menunggu hampir setengah jam. Train komuter kalau tiada penangguhan masa memang tidak sah. Ketika itu sahaja telah dua kali train tidak sampai mengikut waktu yang tertera di atas skrin.

"Train akan tiba di platfrom nombor satu. Harap Maklum." Pengumuman telah berbunyi tandanya memang train akan sampai. Perasaan teruja dua rakan ini kembali memuncak. Nasib baik apabila train sampai, tidak ramai sangat penumpang. Mereka berdua memilih koc yang paling hadapan sekali.

Walaupun tidak ramai tetapi mereka terpaksa berdiri kerana semua kerusi penuh. Hakimi seperti tidak dapat menyembunyikan perasaan teruja. Tidak habis-habis menceritakan apa ingin dibuat, apa ada disana dan lain-lain kepada Ikhwan. Ikhwan mendengar sahaja.

"Jom ambil gambar."Ikhwan memberi cadangan.
"Siapa nak ambil?" Hakimi bertanya.
"Kita minta tolong mat indon depan kita ni jela."Ikhwan jawab dan bergerak ke arah mat indon tersebut. Mat indon tersebut bersetuju untuk mengambil gambar mereka berdua.

"Satu, dua, tiga." Kecakk, bunyi kamera telefon bimbit Ikhwan berbunyi tandanya gambar telah diambil.
"Terima kasih ya pak." ucapan diberikan oleh Ikhwan dalam pelat Indon. Orang kita memang begitu, akan terikut-ikut pelat lain.

"Train ini akan tiba di stesen pertukaran KL Sentral, Harap maklum. Train ini akan meneruskan perjalanan ke arah Batu Caves." Suara awek memberikan pengumuman. Tandanya Hakimi dan Ikhwan perlu turun kerana mereka berdua menghala ke arah Rawang.

Tiba di KL Sentral, bukan mereka berdua sahaja yang turun. Boleh dikatakan hampir kesemua penumpang di dalam train tersebut turun. Ramai yang ingin berjalan di sekitar Kuala Lumpur mungkin. Pada mereka, itu tidak penting. Yang penting adalah menantikan ketibaan train yang menghala ke arah Rawang pula.

bersambung di Bab 3

Sunday, July 8, 2012

72. Kelantan F.A menang Liga Super 2012



 Semalam Kelantan mengesahkan kejuaraan Liga Super tahun ini milik Kelantan lagi. Untuk dua tahun berturut-turut. Aku harap Kelantan tak kena badi juara Liga Super yang lain. Ntah mana ntah sekarang. Haha.

Walaupun aku tak suka bola sepak berasaskan negeri tapi saja nak beritahu semua orang je. haha.

p/s : Hidup ini seperti roda.

71. Review : 8 Jam (Spoiler Alert)


Aku minat tengok wayang. Serius. Aku lebih sanggup tengok wayang sendirian daripada duduk rumah sendirian walaupun kat rumah ada pelbagai hiburan. Aku akan cuba memberi pandangan tentang filem yang aku sudah tengok. Melalui mata seorang penonton filem biasa yang tiada ilmu seni kecuali mengambil kelas seni semasa sekolah dahulu.

8 Jam? Arahan Ahmad Idham. Teraju utama oleh Shaheizy Sam dan Yana Samsudin. Dulu aku pernah kata kepada diri aku dan kenalan aku yang aku takkan tengok cerita arahan Ahmad Idham lagi. Jujur. Dia pernah kehilangan arah sebentar. Suatu masa dahulu cerita dia sangat berkualiti. Sehinggalah dia mengeluarkan filem hanyalah kerana untung semata-mata. Aku tak pernah salahkan dia kerana mana-mana orang meniaga mestilah mementingkan keuntungan.

Lupakan perkara itu. Cerita ini mengisahkan seorang pemuda yang bernama dijatuhi hukuman gantung sampai mati. Sepanjang filem pemuda tersebut mengingati kembali kehidupannya sejak kecil sehingga kenapa dia dijatuhi hukuman gantung sampai mati itu.

Mula-mula aku ingat cerita tentang gangster tapi aku silap. Lebih kepada kisah cinta yang tidak mendapat happy ending. Jujur, aku suka cerita ini. Tidak seperti cerita Ahmad Idham yang lain. Aksi? Mantap. Skrip? Mantap. Jalan cerita pun mantap. Lakonan pelakon pun mantap. Untuk kesilapan-kesilapan kecil yang boleh dimaafkan tu mestilah ada. Cuma watak Shaheizy Sam dan Yana Samsudin masa sekolah menengah jela aku terasa sangat pelik. Mungkin sebab diorang dah terlalu dewasa kot.

Ending filem ni agak menyedihkan walaupun aku tengok tiada yang nangis. Mungkin boleh diperbaiki lagi pada masa hadapan. Aku suka muzik latar dalam cerita ini. Pada aku, lain daripada yang lain. Mungkin boleh jadi epik satu masa nanti. Haha.

Overal, cerita ini 4 daripada 5 bintang aku bagi. Terpulang pada citarasa masing-masing. Minta masing-masing. Mungkin ada yang kata ntah apa-apa cerita ini tapi bagi aku ianya best.

Terima kasih Ahmad Idham dan selamat kembali.

Saturday, July 7, 2012

70. Strawberry di atas sana lebih sedap - Bab 3


Juga boleh didapati di SePena Raya

Bersambung dari Bab 2

Bab 3

Dari Padang Jawa ke KL Sentral


"Wan, lama dah kau sampai?" Hakimi bertanya pada Ikhwan.
"Takdelah, baru je sampai ni."Ikhwan jawab pendek. Mungkin boring tunggu keseorangan dari tadi.
"Jom beli tiket. Kang train sampai, naya je." Sambung Ikhwan.
"Okay. Kita beli tiket ke Rawang la kan?" Balas Hakimi.

"Bang, bagi tiket ke Rawang dua." Hakimi berkata ke arah abang yang menjual tiket Komuter itu. Seperti ingin layan tak layan. Dua orang lelaki yang membeli, begitulah perangai mereka. Serupa tahi, tak sama kalau perempuan muda yang beli.
"Rm10.40." Balas abang yang jual tiket itu.
"Nah, terima kasih ye." Hakimi menghulurkan duit dan mengambil tiket daripada abang yang jual tiket itu. Hakimi cuba melakukan sehabis baik walaupun dalam hati seperti ingin memarahi abang yang jual tiket itu, nasib baik Ikhwan ada di situ menenangkan Hakimi. Dalam benak hati Hakimi memang tidak suka kalau dilayan seperti itu, padanya mereka seharusnya melayan pelanggan dengan sehabis baik walaupun pelanggannya itu membeli tiket train semata-mata.



"Rilek r, diorang penat kot." Ikhwan dalam percubaan membela abang itu.
"Penat mende kalau pagi-pagi gini." Balas Hakimi.
"Dahlah Wan. Weh, aku rasa kita silap beli tiket la." Hakimi menyambung. Raut muka Ikhwan tiba-tiba berubah seperti risau. Hakimi seperti sahaja ingin membiarkan kawannya itu begitu sahaja.
"Ekelen, yang kau nak takut buat apa? Haha. Kita silap beli ke Rawang. Padahal aku lupa yang sekarang ni dah boleh sampai Tanjung Malim." Hakimi memberi penjelasan. Takut pula Ikhwan fikir yang bukan-bukan.
"Kau betul tak ni?" Ikhwan cuba mendapatkan kepastian sekali lagi daripada Hakimi.
"Betul la. Kalau tak caya, kau tanyalah kat abang tiket tadi."Balas Hakimi.

Ikhwan membiarkan sahaja perkara itu. Dia percaya pada Hakimi, Hakimi sudah lama berkecimpung dalam pembelian tiket komuter ini. Ikhwan tidak perlu memikirkan sangat perkara ini. Lebih baik dia memikirkan sangat ketika di Cameron Highlands nanti sahaja. Apa yang perlu dilakukan bila sudah sampai nanti?

"Kau dah makan ke Wan?" Hakimi cuba memecah kesepian sebentar tadi. Lagipun memang dia ingin makan roti yang dibeli sebentar tadi.
"Belum lagi. Lapar gak ni." Balas Ikhwan.
"Nah, ambil lah. Aku ada beli lebih tadi." Hakimi menghulurkan roti perisa jagung kepada Ikhwan. Ikhwan memang pantang dijemput, lagi-lagi kalau tengah lapar.

Walaupun waktu ketika itu boleh dikatakan awal tetapi stesen komuter Padang Jawa ini penuh dengan pelbagai umat manusia. Ada yang ingin ke tempat kerja, ada yang ingin melepaskan tensen, balik ke kampung dan pelbagai jenis manusia. Walaupun tidaklah seramai seperti hari bekerja tetapi ianya masih ramai.

Mereka berdua telah menunggu hampir setengah jam. Train komuter kalau tiada penangguhan masa memang tidak sah. Ketika itu sahaja telah dua kali train tidak sampai mengikut waktu yang tertera di atas skrin.

"Train akan tiba di platfrom nombor satu. Harap Maklum." Pengumuman telah berbunyi tandanya memang train akan sampai. Perasaan teruja dua rakan ini kembali memuncak. Nasib baik apabila train sampai, tidak ramai sangat penumpang. Mereka berdua memilih koc yang paling hadapan sekali.

Walaupun tidak ramai tetapi mereka terpaksa berdiri kerana semua kerusi penuh. Hakimi seperti tidak dapat menyembunyikan perasaan teruja. Tidak habis-habis menceritakan apa ingin dibuat, apa ada disana dan lain-lain kepada Ikhwan. Ikhwan mendengar sahaja.

"Jom ambil gambar."Ikhwan memberi cadangan.
"Siapa nak ambil?" Hakimi bertanya.
"Kita minta tolong mat indon depan kita ni jela."Ikhwan jawab dan bergerak ke arah mat indon tersebut. Mat indon tersebut bersetuju untuk mengambil gambar mereka berdua.

"Satu, dua, tiga." Kecakk, bunyi kamera telefon bimbit Ikhwan berbunyi tandanya gambar telah diambil.
"Terima kasih ya pak." ucapan diberikan oleh Ikhwan dalam pelat Indon. Orang kita memang begitu, akan terikut-ikut pelat lain.

"Train ini akan tiba di stesen pertukaran KL Sentral, Harap maklum. Train ini akan meneruskan perjalanan ke arah Batu Caves." Suara awek memberikan pengumuman. Tandanya Hakimi dan Ikhwan perlu turun kerana mereka berdua menghala ke arah Rawang.

Tiba di KL Sentral, bukan mereka berdua sahaja yang turun. Boleh dikatakan hampir kesemua penumpang di dalam train tersebut turun. Ramai yang ingin berjalan di sekitar Kuala Lumpur mungkin. Pada mereka, itu tidak penting. Yang penting adalah menantikan ketibaan train yang menghala ke arah Rawang pula.

bersambung di

69. Before 35


  1. Kahwin.
  2. Ada anak.
  3. Ada harta.
  4. Menulis sekurang-kurangnya 5 buku (Apa-apa sahaja).
  5. Terbitkan buku.
p/s: Usaha. Usaha. Usaha.


Friday, July 6, 2012

68. Siapa orang itu?

Lepas waktu asar hendak masuk waktu maghrib, bilik aku gelap. Aku tidur. Ngantuk kesan daripada tidak cukup rehat beberapa minggu ini. Waktu itu sejuk. Memang lena aku tidur. Ibarat seperti orang lain enak tidur pada waktu malam. Aku? Lebih enak pada waktu itu. Tiada gangguan. Keseorangan dalam bilik itu.

Sedang dalam keenakkan itu. Ada satu gangguan yang memang pantang pada aku dalam keadaan seperti itu.

pleaalp,pleaaalp,pleeaalp, pleaaalp. Ye, itu bunyi telefon bimbit aku. Sedang berbunyi. Siapa pula yang kacau aku ketika ini? Bee ke ni?  Tapi nombor yang tidak dikenali yang keluar. Aku menang iPad2 ke? Pelbagai spekulasi yang timbul dalam benak pemikiran otak aku yang sedang enak tidur.

tett. Bunyi aku mengambil panggilan tersebut.
"Hello?" Aku membuka bicara.
"Hello. Yang ni nombor baru orang tau." Orang itu memberitahu.
"Owh, okay. Nombor lama pakai lagi tak?" Aku bertanya.
"Pakai-pakai." Dia jawab dan kemudian mematikan panggilan itu.

Aku ketika itu sedang mamai menyambung kembali aktiviti tidak menguntungkan sebentar tadi sambil memikirkan.

"Siapa orang itu?" Masa dalam tidur.





Adik aku da rupanya.

Thursday, July 5, 2012

67. Siapa makan cili, dia terasa pedas

Juga boleh didapati SePena Raya

"Mummy, mana nasi goreng yang Mummy janji nak buat semalam? Takde pun." Tanya Akri kepada ibunya yang dibahasakan mummy. Biasalah duduk di bandaraya Kuala Lumpur, kenala panggil yang berunsur moden sedikit. Barulah orang pandang keluarga itu moden kononnya.

"Mummy lupalah sayang. Daddy kamu tadi sibuk sangat nak ajak breakfast di Mcdonald. Dia nak try set breakfast." Mummy Akri menjawab dengan tenang. Tak semena-mena Akri membuat muka yang sangat pelik.

"Aik, tak pernah-pernah Daddy ajak kita makan kat Mcdonald. Tiba-tiba breakfast kat situ pulak?" Jawab Akri.
" Dia kata ada tengok dalam internet, ape ntah nama dia, blog Jom Makan-makan rasanya." Mummy Akri cuba mengingati balik apa yang Daddy Akri beritahu pagi tadi.
" Itu yang dia ajak Mummy tu." Sambung Mummy Akri.
"Kalau gitu, takpelah Mummy. Nanti Akri keluar makan dengan kawan Akri jela" Akri memberitahu kepada Mummynya. Walaupun jauh dalam lubuk hati Akri sebenarnya kalau boleh ingin juga memaksa Mummynya memasak nasi goreng. Sedap katanya, tidak seperti di restoran-restoran mamak di luar sana. Semua rasa sama sahaja.


Akri mengambil kunci kereta Ford Fiesta warna oren dia dan ke arah keretanya yang baru dibeli sebulan yang  lalu. Boleh tahan juga duit dia pakai untuk memiliki kereta tersebut. Sudah lama Akri geram. Setiap kali Ford Fiesta lalu dihadapannya, matanya tidak pernah tidak terus memandang kereta tersebut sehingga hilang daripada pandangan matanya.


Akri memanaskan enjin keretanya seperti yang dilakukan oleh orang lain. Padahal dia tidak tahu apakah tujuan memanaskan enjin tersebut, lainlah kalau ianya sebuah motorsikal yang mempunya cc yang rendah. Tapi Akri tetap melakukan rutin pagi dia.

Dalam sedang pemanasan enjin secara pukal oleh Akri, dia mencapai Samsung Galaxy SIII yang baru dipakai tidak sampai seminggu. Kaya juga Akri ini. Dia mendial nombor telefon kawan rapatnya, Ana untuk menemani dia makan bersama.

Toottt, tott, toottt, toott, toottt, tooott. Kecakk.
"Assalamualaikum, hai Akri. Ya, kenapa telefon Ana pagi-pagi ni?" Ayu sahaja Ana menjawab panggilan daripada Akri. Kalau bukan kerana sudah kenal lama, mahu sahaja dia tackle si Ana ini. Mengenangkan mereka membesar bersama-sama sahaja, dia lupakan hasrat tersebut.
"Waalaikummusalam. Ana, jom teman I makan. Lapar. Mummy I tak buat breakfast la pagi ni." Akri jawab memujuk.
"You datang rumah I yeh? Pukul berapa? Ana nak siap-siap dulu boleh?" Kali ini Ana menjawab dengan penuh manja.
"I bagi you setengah jam sahaja. Boleh?" Akri memberi jawapan.
"Done." Perkataan terakhir sebelum Ana mematikan panggilan telefon.

Setengah jam kemudian, Akri tiba pada tepat masanya. Ana sedang menunggu di halaman rumahnya, duduk di atas buaian. Menunggu Akri dengan sabar. Matanya galak tertumpu pada sebuah novel terbitan sepenaraya, buku bertajuk 'Strawberry di atas sana lebih sedap'. Agaknya seronok membaca tulisan budak syok sendiri padanya.

Pin, pin. Akri menekan hon bagi memberi isyarat kepada Ana. Pelik. Tidak pernah Ana kusyuk membaca novel seperti itu. Semua orang pelik hari ini. Akri sendiri pelik dengan semua orang di sekelilinginya.

"Kusyuk you baca novel tu? Best sangat ke?" Akri bertanya pada Ana setelah Ana memasuki keretanya itu.
"Takdelah, I boring tadi tunggu you. I ambil jela novel yang I nampak." Jawab Ana ringkas.
"Oklah, kita makan tempat biasa? Boleh? Kopitiam Pakli kat Shah Alam. Boleh?" Cadang Akri.
"Tak jauh ke tu?" Tanya Ana.
"Sekali sekala bolehlah." Akri terus memecut kereta Ford Fiestanya itu ke arah Shah Alam.

_______________________________________________________________________________

" I nak makan Golden Fried Rice lah. Air, I ingat nak ambil coffee ni." Kata Akri kepada Ana.
"You nak apa?" Sambung Akri.
"I tak makanlah. I ingat nak minum sahaja. Coffee jugaklah." Ana memberitahu Akri.
"Plan kita nak bercuti di Bangkok tu? Jadi tak?" Tanya Ana. Mereka merancang untuk ke Bangkok pada hujung tahun ini. Akri memang suka berjalan ke tempat orang. Malahan boleh dikatakan satu Malaysia dia sudah bercuti.
"Mestilah jadi." Akri menjawab.

Pelayan kopitiam itu sampai ke meja mereka berdua dan membawa menu yang dipesan sebentar tadi. Akri dengan lantas tanpa membaca doa terlebih dahulu terus memasukkan nasi itu ke dalam mulut. Tak semena-mena dia berhenti. Memandang muka Ana, mata berair.

"Pedas!" Jerita Akri. Dia termakan cili yang terdapat dalam nasi goreng itu. Sudahlah tidak baca doa, kini terkena bala pula.
"Itulah you ni pun, makan tak baca doa. Macam nasi tu nak lari dari you je." Ana memberi kata.
"Orang tua-tua telah berpesan, siapa makan cili dia terasa pedasnya." Sambung Ana tanpa rasa bersalah kepada rakannya itu.

66. Sebab kenapa jangan pergi kalau beli lebih RM30


Nanti korang mengganggu peluang aku untuk mendapatkan Ipad2 dengan lebih senang. Haha. Ada cabutan bertuah. Setiap RM30 dapat satu penyertaan. Boleh campur-campur resti. Jangan pergi tau.

65. Pesta Buku Selangor 2012

Tahukah anda semua yang mana di Pusat Konvesyen Shah Alam sekarang sedang berlangsungnya Pesta Buku Selangor 2012? Tahu tak? Apa? Tak tahu? Bukan buku fags la korang ni. Haha..

Sebelum ini aku pernah mengatakan yang mana aku ada gilakan membeli buku walaupun ianya hanyalah sebuah novel hatta cerpen ataupun sebuah tulisan daripada seseorang sekalipun. Jadi, ini salah satu peluang yang aku tak lepaskan. Tahun lepas pun aku beli novel PECAH kat sini gak. Hehe.

Petang tadi aku sempatlah singgah SACC sekejap. SACC ni bukan yang mall tu tetapi yang pusat koncensyen, kat sebelah SACC Mall tu je. Aku sempat beli 3 buku baru, 2 novel 1 himpunan cerpen untuk Madam Bee. Macam biasalah novel tu terbitan Buku FIXI iaitu MURTAD karangan Hastul Rizwan dan HILANG karya Dayang Noor. Himpunan cerpen tu pulak bertajuk TIKETKENERAKA. Madam Bee kata dia dah habis baca cerpen dalam masa tak sampai 5jam. Best ke?

Cover HILANG. Aku suka sebab tajuk tu pun hilang. Haha


Cover MURTAD

Cover TIKETKENERAKA
Masa aku kat booth FIXI dan Lejen Press ni, ada satu kisah menarik terjadi. Ada seorang abang yang dah berusia datang. Katanya datang dari Dewan Bahasa dan Pustaka. Disampai satu cerita kepada awek yang jaga booth itu. Dia kata ada seorang menegur kerana terdapat perkataan 'I AM LEJEN'. Dikatakan perkataan itu tidak betul.

lebih kurang gitu la bentuk ayatnya. Pada aku lah kan yang tak mendengar sangat apa yang dikatakan abang itu. Owh, siap kata "takut tiada orang yang nak beli buku tu nanti" kat awek-awek tu. Adakah mereka ini hanya hidup dalam dunia sendiri? Haha. sebab apa aku kata gitu? kerana merekalah antara pelopor-pelopor yang membuatkan aku ingin membaca. Harapkan buku yang ada kat pasaran sebelum itu? seriously? No thanks.

Satu lagi nak bagitahu ni, kalau rasa-rasa nak singgah pesta buku tu lepas tu beli buku atau apa-apa sampai atleast RM30, aku nasihatkan janganlah pergi. Kenapa? Sebabnya ada di sini.

Wednesday, July 4, 2012

64. Wordless Wednesday


63. Betul ke tu? Cam tak betul je.


Wordless wednesday? On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Read more: http://wiki.answers.com/Q/What_is_wordless_Wednesday#ixzz1zc3CoOWQ


itu maksud dia. Tapi kejadahnya aku dan beberapa orang telah menggunakan gambar yang ada perkataan? So apa gunanya wordless kalau kat gambar pun ada perkataan kan?hehe. Buat yang lain la..

62. Wordless Wednesday - DO IT!


Monday, July 2, 2012

61. Rancang To Bangkok Version Survey-survey


Sebelum ini aku ada cerita yang aku ada tanya pada pihak Kementerian Pengangkutan Malaysia dan pihak KTMB kan? Hari ini aku nak cerita pulak kesinambungan pada cerita itu. Hehe. Kalau minat boleh baca di sini dan sini.

Hari ahad yang lepas, aku, Madam Bee dan Wank ada menghadiri majlis perkahwinan rakan aku masa belajar di politeknik dulu di Metro Point Complex, Kajang. Walaupun perkahwinan ini sebelah perempuan tetapi memandangkan dia jemput, aku dan beberapa kawan lain menghadiri juga majlis tapi bukan ini yang ingin diceritakan. Mungkin di masa yang lain.

Dalam perjalanan balik, aku merancang ingin ke Segambut, my real hometown tapi Nana pulak busy. So, Wank ajak ke arah Damansara dan dipersutujui oleh Madam Bee. Aku turuti jelah kan walaupun masa tu tahap kengantukan aku dah cecah tahap everest dah tapi dengan syarat kena pergi One Utama. Yela, sehari sebelum tu dah pergi Curve kejap before pergi HUKM, Cheras yang tergendala sejam gara-gara hal lain datang tapi still pergi HUKM gak lepas tu. Boring bak hang kalau pergi tempat yang sama berturut-turut.hehe.

Nak dijadikan cerita, tengah jalan-jalan dalam OU tu, aku nampak kedai MPH. Kalau rajin baca post-post aku sebelum ini, aku ada kata aku pantang tengok kedai buku sekarang. Walaupun tak beli apa-apa buku, aku tetap nak tengok. Dalam masa yang sama, aku bagi cadangan kepada Wank yang mana kita cari buku tentang Bangkok. Dia setuju.

Pusing punya pusing dalam tu, cari punya cari, akhirnya aku dan Wank bersetuju untuk membeli 'Bangkok Step by Step' keluaran Insight Guides yang bekerjasama dengan Discovery Channel. Harga buku tersebut RM39.90. Pakai kad MPH yang baru buat sehari sebelum pun aku tak dapat kurang. Hampeh. Haha.

Muka depan Bangkok Step by step
Gitu lah bentuk muka depan buku yang aku beli tu. Tak tahulah menjadi ke tak trip ke Bangkok ni. Harap-harap jadi lah. Nanti nak kena study buku ni sikit. Hehe.

p/s : Rancang dulu sebelum buat sesuatu.

60. Cuba lagi Italia

Mario Balotelli
Siapa kata dia jahat?Dia baik tau. Rilek la, kau ada banyak lagi tahun. Nanti kau main kat Manchester City tu time lawan Man Utd rilek-rilek je. Jangan skor tau. Kang ada Italy main balik, aku sokong la kau balik. Haha.
Abang Long Pirlo

Abang Ngah Rossi

Tak menjadi pulak kau orang malam tadi. Mungkin orang bergantung sangat kot.

Cuba lagi Italia, aku dah start nampak beberapa player yang boleh jadi generasi emas Italy yang baru ganti yang lama. Hehe.

p/s : Bila Malaysia nak menang Piala Asia?

Sunday, July 1, 2012

59.Strawberry di Atas Sana Lebih Sedap - Bab 2


Juga boleh didapati di Se Pena Raya
Bersambung dari Bab 1

Bab 2

Dari Rumah Ke Padang Jawa


Toot, tootttttoottt, totottttot,totottttotttt,toottttt.
Alarm handphone Hakimi berbunyi seperti yang yang disetkan pada jam 5.30 pagi. Ya, Hakimi memang tidak boleh set pada 6.30 pagi jika dia ingin bangun pada 6.30 pagi. Dia memerlukan sekurang-kurangnya sejam awal untuk mendengar alarm, barulah berupaya untuk bangun dan bersiap-siap pada awal pagi.

Hakimi memilih untuk snoozekan bunyi alarm handphonenya. Memang itu kebiasaan dilakukan oleh Hakimi. Tidak pernah dia bangun hanya kerana alarm pertama, tidak pernah. Apa yang dilakukan, sambung tidur sehingga bunyi alarm kedua berbunyi sepuluh minit kemudian. Itupun Hakimi melakukan seperti alarm pertama berbunyi. Dia mengulangi sehinggalah bunyi alarm yang pada jam 6.30 pagi.

Tepat 6.30 pagi, Hakimi bangun dan terus mencapai tuala bersama alatan mandi ke arah bilik air.

Tepat 7.00 pagi, Hakimi telah bersiap. Apa sahaja yang dilakukan orang lain pada waktu pagi, itulah yang dilakukan dia. Hakimi mencapai telefon bimbit dan mencari nombor telefon Hajar lalu menekan butang dial.

Bunyi panggilan kedengaran seketika sebelum Hajar mengangkat dalam keadaan mamai.
"Hello?" Mamai.
"Bee, bangun-bangun. Tolong hantar Sayang kat Komuter." Hakimi kejut. Dia tahu Hajar memang biasa tidur balik selepas subuh.
"Hmm, dah pukul berapa ni?" Tanya Hajar yang masih mamai.
"Pukul 7 pagi dah ni, bangunlah Bee." Sekali lagi Hakimi cuba kejut.
"Yela-yela, bagi Bee setengah jam." Bunyi seperti Hajar marah tetapi mungkin kerana dipaksa bangun.

_______________________________________________________________________________

"Bee nak breakfast dulu ke? Sayang teman tapi Sayang tak makan. Beli roti je kot nanti masa on the way nanti." Hakimi tanya kepada Hajar. Takut Hajar tak makan pula lepas pemergian dia ke Cameron Highlands nanti.
"Boleh jugak." Hajar setuju.

Seperti kebiasaannya kalau di waktu pagi, mereka berdua akan bersarapan di Restoran Kayu Nasi Kandar. Restoran itu antara kedai mamak yang tersenarai di atas list tempat makan mereka berdua untuk melepak. Mereka berdua menghabiskan masa hampir setengah jam untuk bersarapan di situ.

Sampai di Komuter, Hakimi ingatkan Ikhwan masih tidak sampai tetapi jangkaan dia silap, Ikhwan telah lama menunggu Hakimi di situ sambil mendengar mp3 di telinga.
"Ok Bee, thank you sebab tolong hantar Sayang." Hakimi berterima kasih kepada Hajar.
"Ok, nanti jaga-jaga pergi jalan tempat orang tu. Jangan nak menggatal pulak." Pesan Hajar. Bukan Hajar tak tahu perangai Hakimi.
"Hehe, yela." Hakimi hanya mampu tersengih sahaja.
"Bye Bee." Sambung Hakimi melihat Hajar membawa skuter Honda Icon berwarna putih itu pergi.

Bersambung di Bab 3

58. Seriously Selangor? Main gini ke?


Seriously Amri?

seriously Selangor? 32 Piala Malaysia? 5 Piala FA? 7 kali juara liga utama? 2 kali juara liga kedua? 8 kali Piala Sumbangsih

p/s : Sejarah tak mengatakan kita ini bagus.

kredit to kelate.net

57. Sayang Tengah buat apa tu?

Dalam kesejukan aircond keluaran syarikat daripada Jepun yang diberi nama Mitsubishi ditambah pula kesejukan cuaca di luar pejabat, aku enak menekan-nekan tetikus dan papan kekunci sambil memandang dengan penuh kusyuk ke arah monitor nipis keluaran syarikat daripada Amerika Syarikat pula dengan mendongakkan kepala dan mengerut-negerutkan mata, secara tiba-tiba satu pesan ringkas masuk ke dalam kotak pesanan telefon bimbit keluaran Nokia di mana berasal daripada  Finland yang mana dengar-dengar khabar hampir bankrup pemberian kekasih hati aku.

Titt..Telefon bimbit itu berbunyi.
Bee : Sayang tengah buat apa tu?
Aku : Sayang kat pejabat, tengah main game gamaknya.

Titt..Sekali lagi berbunyi
Bee : Owh lupa, sorry.
Aku : Sorry kenapa?


Titt.. Banyak pulak bunyi telefon bimbit ini.
Bee : Sebab tanya buat apa.
Aku : Tapi memang tengah main game pun. Haha!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...