Monday, May 28, 2012

22. Wayang Bergambar


Jujur dari aku, aku sangat suka tengok wayang. Boleh kata, tiap-tiap minggu nak tengok cerita baru kat panggung. Gila kau tak suka, syok tu tengok wayang.  First cerita aku tengok ialah cerita Looney Tunes: Back In Action. Aku ingat lagi, masa itu aku tengok kat MidValley dengan Rais, Afiq dan tak silap ada sorang lagi ntah sape (sori bro).

Poster cerita itu
Tak silap aku, masa itu tahun 2004 ataupun selepas betul-betul PMR. Form 4, orang kata honeymoon lepas PMR kononnya. Lepas itu barulah aku mula tengok wayang secara aktif. Kenapa aku suka tengok wayang berbanding tengok kat rumah? Mesti r sistem audio dia dengan skrin yang gabak. Korang akan dapat satu perasaan yang berlainan masa itu berbanding tengok kat rumah. Sangat lain.

Cuma masa aku tengok wayang, aku paling pantang kalau ada orang main handphone sekitar aku. Rasa nak lempang je. Tapi aku paling berani pun tegur kalau awek-awek je. Laki aku senyap je.haha. Satu lagi jenis kalau yang jenis ketawa tak tentu hala. Scene tak lawak pun boleh gelak. Ntah pape la korang ni. Spesis ini sama la dengan yang jenis cakap kuat dalam panggung. Tolong la respect orang lain sikit kawan. Sama-sama bayar tiket bukan nak dengar kau cakap dalam panggung tu.

Ada satu lagi spesis jenis tak boleh kontrol kaki. Suka sangat sepak-sepak seat kat depan dia. What the hell? Orang yang tinggi yang jenis tak paham yang dia tinggi pun susah jugak. Nak tegur takut kata kurang diajar tetapi please bro. Bro la, sebab tak pernah lagi jumpa perempuan yang tinggi.hehe.

Pada aku, panggung wayang paling meletup sekali kat Malaysia ialah BIG cinemas tetapi tak banyak sangat. Aku pernah jumpa kat Kuantan dan Kepong je. Hampa la jugak. Option kedua aku ialah CINEPLEX tapi itu pun kurang jugak. Mungkin bajet dorang tak besar kot. Dulu-dulu aku suka gak tengok kat GSC tapi sekarang dah kurang la. Makin tak best. Tak tahu apa apa.

Logo BIG cinemas
Dalam banyak-banyak pawagam, yang paling sial, tiket mahal, seat tak best dan sempit, pada aku ialah TGV. Serius. Kalau tengok kat JUSCO Bukit Raja, Klang, diorang sanggup menyeksa customer diorang dengan seat yang macam taik semata-mata duit. Tiket dah la paling mahal antara semua. MBO aku pernah pergi sekali je, itu pun seat macam taik.

Aku lahir kat Kelantan. Family aku sekarang menetap kat Kelantan. But one of the reason why i doesnt work at Kelantan because kat Kelantan takde pawagam. Serius dude. Agak kecewa la jugak. Tapi mungkin ada masalah. So, aku tak siasatla kenapa takde.

Ok r, sebelum aku mengarut panjang-panjang. Aku nak nasihat pada orang yang tak reti nak tengok cerita kat panggung, tolong jangan tengok. Belajar dulu tengok, baru pergi tengok. What im saying man? Ngarut dah ni.

p/s : Masuk kandang kambing, mengembek, masuk kandang rimau mengaumm.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...