Monday, December 31, 2012

176. Pencapaian Tahun 2012

Bermula awal tahun 2012 aku ada satu target yang aku nak achieve. Itupun aku perlukan beberapa sokongan daripada family, awek dan rakan-rakan aku. Kalau tak mungkin payah gak. So, aku rasa aku nak senarai pencapaian aku sepanjang tahun 2012 ini. Mari kita lihat. Haha.


  1. Tidak mendownload filem daripada Malaysia. Aku tengah cuba support industri perfileman di Malaysia. Kadang-kadang nak download filem luar negara pun berat je. Tapi aku buat jugak. Hahah! 
  2. Membeli seluar dan baju secara konsisten sepanjang tahun. Haha. Ok, yang ni mungkin kelakar ataupun entah apa-apa bagi sesetengah pihak tapi tidak pada aku. Kenapa? sebab aku sangat susah untuk membeli pakaian untuk diri sendiri. Mama aku sendiri pernah tegur aku sebab pakai baju yang sama je. Member aku pernah tegur sebab aku pakai baju yang kitorang beli masa tingkatan empat lagi. Lebih kurang 5-6 tahun lepas punya baju. Fuhh.
  3. Tengok bola di stadium. Seperti di atas, mungkin akan ada yang fikir. Ekelen mamat ni. Aku dibesarkan dalam keluarga yang tidak berapa berada. Alhamdullilah aku hidup sampai sekarang. Rezeki adik beradik pun ok je sekarang. Yang untuk adik aku yang last. So, aku tak pernah dibawa ke tempat-tempat yang memerlukan duit seperti ini. Aku pernah ada impian masa belajar dulu, bila dah ada duit sendiri nak tengok bola kat stadium. Walaupun yang first tu pakcik aku yang belanja dan ianya adalah perlawanan piala malaysia yang terakhir untuk tahun ini dan kemudian wank ajak aku tengok Malaysia main masa piala AFF. Aku berazam tahun depan nak tengok team Kuala Lumpur pulak. Siap dah ajak spekiebesaq awal-awal lagi. Ntah jadi ke tidak. Hehe.
  4. Dapat naik dua bukit iaitu Bukit Broga dan Bukit Tabur. Sama juga seperti di atas, ekelen bukit je pun. Alaa, untuk orang yang selalu excercise boleh la. AKu ni dahla pemalas dan mempunyai lemak yang melampu, so memang satu keajaiban lah bila dapat naik bukit ni kan. Broga dua kali. Tabur dua puncak aku pun dah dapat. Cuma masa naik Tabur tu, memang macam-macam la duk pikir dalam kepala otak ni kan. Haha.
  5. Melancong ke luar negara iaitu Bangkok. Owh man. Ye, aku tak ada berapa banyak duit tapi impian aku ialah nak tengok negara orang lagi-lagi negara sekitar asean. Aku nak tengok budaya diorang, suasana diorang. Ada beza ke tak. Next target ialah Singapura atau Brunei ataupun Indonesia. YEAHHH!!!
  6. Membayar PTPTN secara konsisten. Yang ni lah pada aku sangat-sangat terlampau susah untuk aku buat. Tapi atas dorongan abang aku, aku buat gak. Dan buat masa ni sangat konsisten. I like.
  7. Membuat bisnes. OK, yang ni agak terlewat sikit. Hujung tahun yakni Disember 2012 baru start. Aku jual buku bersama wank. Buat masa ni kecil-kecilan dahulu. Insyallah akan cuba besar-besaran kemudian. Amin.
Aku rasa cukuplah yang ini sahaja aku cerita kan. Aku akan rindukan tahun 2012. Banyak kenangan manis dan pahit terjadi dalam tahun ni.






Semoga tahun 2013 adalah tahun lebih baik untuk diri aku. 

NotaKaki : Manusia zaman sekarang lebih pentingkan duit ke ek?

Wednesday, December 26, 2012

175. Khidmat Pesanan Masyarakat : Adab tonton Wayang.


Aku tahu ramai yang suka sangat tengok wayang kan? Korang jangan tipu kata mana ada. Membazirlah, apa lah. Kalau ada tiket free, korang pergi jugak. Setelah berkecimpung dalam arena tengok wayang ni hampir sedekad, aku rasa aku ada sedikit khidmat pesanan masyarakat untuk korang semua. Ianya adalah :


  1. Pastikan filem yang ingin ditonton.
  2. Pastikan Spesifikasi filem tersebut sesuai atau tidak untuk korang ataupun jika ada yang bawa anak bersama, sesuai untuk anak korang sekali.
  3. Pastikan harga tiket.
  4. Beratur dalam area disediakan.
  5. Jangan memotong barisan ketika membeli tiket.
  6. Buang air apa-apa yang patut sebelum masuk ke dalam panggung.
  7. Masuk ke dalam panggung sebelum filem bermula.
  8. Pastikan korang duduk di kerusi yang betul bagi mengelakkan pergaduhan.
  9. Tolong letakkan telefon bimbit anda dalam keadaan SILENT ataupun OFF je terus. Lagi senang. Korang dah expect untuk habiskan masa untuk tonton filem tu. So, jangan kata kononnya takut ada hal yang penting. Itu BULLSHIT.
  10. Kalau lampu dah dipadamkan, tolong jangan main handphone KECUALI korang mampu buat lampu handphone korang tu tak menyakitkan mata orang lain. Ini bodoh namanya.
  11. Setelah filem bermula, tolong SENYAP! Kalau nak dengar korang bercakap, baik tengok tv kat rumah je. 
  12. Tolong jangan kacau kerusi hadapan atau sebelah korang. Kalau nak selesa, sila bayar tiket yang mahal atau tengok kat rumah je. Orang lain pun bayar sama harga dengan korang je.
  13. Pastikan kepala korang tu jangan menghalang orang dibelakang. Dorang pun bayar tiket BONGOK!
  14. Tak perlu bagi review dalam panggung semasa filem masih berjalan kerana kalau orang nak dengar or baca review, dorang boleh tengok kat internet, tv atau baca je kat mana-mana. Dorang pun baru tengok je apa yang korang baru tengok. So, takde sesiapa perlukan review kau dalam masa satu saat.
  15. Makan jangan buang merata-rata. Makan tu kalau boleh senyap sikit.
  16. Jangan menyanyi dalam panggung walaupun filem tu boring. Kalau orang nak dengar nyayian, dorang tak tengok filem BONGOK!
  17. Kalau ada anak, jangan bagi dia bising. Kalau dia bising, tolong tegur. Bukannya buat bodoh je. Orang lain nak dengar filem, bukannya nak dengar anak kau bising. Kalau rasa tak mampu tegur, jangan bawak anak korang tengok wayang. Beli CD or DVD or BLURAY bila keluar kat kedai nanti.
  18. Jangan beromen dalam panggung, lain kali kahwin je. Kalau takde duit, cari duit.
Okay dah kot khidmat pesanan masyarakat aku kali ni. Nanti kalau ada lagi, aku tambah ye untuk korang semua. 

NotaKaki : Seminggu kredit handphone tak sampai RM10.00. Itu nama ada masa?

Tuesday, December 25, 2012

174. The Hobbit : An Unexpected Journey (Review)

Pernah tak korang dengar filem triology Lord Of The Rings(LOTR) yang pernah popular awal tahun 2000-an dulu? Kalau pernah dan gilakan filem tu, ini filem yang korang mesti dah lama gila tunggu kan? Korang rasa tak cukup dengan perjalanan dalam Middle-Earth? Ini filem wajib korang tengok.

Kepada yang tak tahu apa itu Lord Of The Rings. Sila tengok ini.

Mungkin korang dah ingat sikit-sikit kan walaupun korang tak minat, tapi filem LOTR memang salah satu fenomena. Ok, filem ni asalnya adalah daripada novel nukilan J.R.R. Tolkien dan filemnya pula diadaptasi oleh Peter Jackson. The Hobbit ada satu novel dan LOTR pula ada tiga novel.

Walaupun The Hobbit ni ada satu je novel tetapi filemnya nanti akan dikeluarkan dalam tiga filem. Mungkin nak buat duit lebih kot. Haha. Ok, aku dah ngarut ni.hehe

Filem ini mengisahkan bagaimana seorang Hobbit bernama Bilbao Baggins bersama-sama seorang Wizard bernama Gandalf dan tiga belas Dwarves yang diketuai oleh Thorin Oakenshield dalam perjalanan merentasi Middle-Earth untuk merampas balik Lonely Mountain daripada Smaug the dragon.




Asalnya Lonely Mountain tu kepunyaaan kerajaan dwarf yang berjaya sebelum dirampas oleh Smaug tu. Latar masa filem ialah 60 tahun sebelum LOTR. So, tak banyak watak dalam LOTR yang ada dalam filem The Hobbit ni.

Buat masa ni watak utama untuk kesemua filem bagi aku hanyalah Gandalf dan Gollum. Yang lain seperti Bilbao merupakan watak utama dalam filem The Hobbit hanyalah seorang watak sampingan. Frodo, Wizard Saruman dan Lord Elrond yang salah satu watak utama dalam LOTR pula kali ini hanyalah watak sampingan. Frodo mungkin hanya watak cameo sahaja. Yang perempuan tu aku tak ingatlah pulak. Hehe. Yang lain bagi aku semuanya watak baru. Sorry kalau ada yang terlepas pandang.

Jujur pada aku, aku perlu tengok dua lagi filem barulah boleh memberi komen dengan adil kerana jika diambil kira pada satu filem daripada tiga filem yang mana diambil daripada satu novel sangat-sangat tidak adil. Kerana pada aku, ini adalah part pengenalan yang sangat pengenalan.

Mungkin pada aku hanyalah best sahaja kerana seperti ada beberapa babak yang rasanya tidak perlu tetapi diadakan hanyalah kerana ingin memanjangkan durasi filem ini. Dan kalau korang minat LOTR kerana babak-babak perang, filem ini tidak ada babak itu sangat. Bagi aku, fokus filem ini lebih kepada perjalanan mereka berlima belas itu.

Aku tidaklah kata filem ini tidak patut ditonton kerana aku syorkan korang tonton filem ini untuk tahu bagaimana Bilbao dapat cincin yang menjadi kisah utama pada filem LOTR. So, sangat-sangat rugi kalau tak tonton filem ini lebih-lebih lagi jika korang tak suka nak baca novel yang setebal The Hobbit.

Sila layan lagu ni untuk cari mood. Aku sangat suka lagu yang berentak ini. Boleh naik semangat lebih wehhhhh..



NotaKaki : Nak cuci kereta hujan turun lebat pulak.

Wednesday, December 19, 2012

173. Malam ni.



Sekali lagi bos aku buat hal. Tak pasal-pasal malam ni aku kena key-in malam ni gak. Adoi! Nasib ada yang nak tolong. Harap boleh siap malam ni gak. Cau.

NotaKaki : Nak layan Friends pun payah.

Tuesday, December 18, 2012

172. Aku penjual buku.


Dengan ini diumumkan aku ada menjual beberapa novel terbitan FIXI. Mintak jasa baik mana-mana yang minat tu boleh ke 






SepenaRaya


dan tolonglah click like ye. Thank you.

And kalau minat nak beli boleh contact je kitorang kat situ.

:)


Sunday, December 16, 2012

171. Buat kerja balik.


Hari jumaat lepas aku ada bagitahu yang aku kena OT kan? Sabtu pagi tu pulak, aku pergi opis sekejap dan aku dapat satu berita menyedihkan. Korang semua tahu apa? Jap. Sedih ni. Iskk...

Ok. Bos aku suruh buat balik kerja tu sebab entah aku tak paham perangai depa ni. Pakai software buatan sendiri. Lepas tu gaduh-gaduh sendiri-sendiri. Aku jugak jadi mangsa kena key-in balik dari mula. Cubalah kalau korang tetapkan pendirian masing-masing dengan satu pendapat sahaja. Korang ni mangkok tahu tak.

Ok. Itu je. Nak lepaskan tekanan sebab kebarangkalian aku kena tidur lewat hari ni. Nak kena siapkan kerja ni sampai siap gak. Besok boss nak benda ni hantar. Tahi sungguh.

NotaKaki : Nasib baik dah makan kenyang-kenyang tadi.

170. Berjalan kaki.


Semalam aku naik tren dari Shah Alam ke kampung halaman aku di Segambut, Kuala Lumpur. Nak jadi cerita, aku call dulu kawan aku kat sana tanya pergi pukul berapa apa semua. Then bila aku bagitau aku nak jalan kaki je dari stesen komuter Segambut ke kawasan perumahan Taman Segambut (SPPK) tu, dia kata boleh ke. Padahal dulu before kitorang semua ada kenderaaan masing-masing, semua berjalan kaki ke komuter.

Lepas tu, bila aku sampai. Semua tanya aku naik apa dan bila aku bagitau yang aku naik tren. Semua macam terkejut. Adakah pelik untuk menggunakan pengakutan awam di Malaysia dan berjalan kaki untuk ke satu tempat yang lain. Bukan ke itu satu perbuatan yang bagus lebih-lebih lagi untuk aku yang mempunyai lemak tepu yang berlebihan?

Lagi satu, pada aku lebih jimat. Aku cuma memerlukan RM3.80 dan satu jam setengah untuk aku sampai ke destinasi. Ok, mungkin aku akan lebih dapat jimatkan masa jika aku guna transport motor yakni skuter aku lah. Tapi panas terik kata kau. belum lagi kalau hujan kan? dan yang paling perit naik motor jauh-jauh ini semestinya bontot sakit woi.

Topik ini pernah aku utarakan kepada wank dan spekiebesaq ketika berada di Bangkok kerana mereka sanggup berjalan kaki jauh-jauh dan aku ikut je walaupun sampai satu tahap aku mengslowkan diorang. Kenapa kat sana boleh tetapi bila sampai di tempat sendiri tak boleh? Bukan diorang dan aku sahaja, boleh dikatakan ramai yang begitu.

Kenapa ye?

Sebab panas ke? Payung kan ada. Apa tak cool ke? Pakai je topi. Rosak rambut? Alaa, boleh repair balik. Takde duit? Kalau bagi alasan, memang takkan habis sampai bila-bila.

NotaKaki : Aku pun malas gak. Hehe

Friday, December 14, 2012

169. Gua OT sampai malam.


Tak pernah selama aku bekerja kat company sekarang OT sampai dekat pukul 11 malam. Ini semua gara-gara kesalahfahaman antara satu sama lain yang mana tak patut melibatkan diri aku. Ciss.

Penat woooo.. Esok nak bangun awal lagi.

Thursday, December 13, 2012

168. Gua Sedih.


Harimau Malaya tak dapat mengaum kali ini. Gua sedih. Gua nak berkabung sekejap.

NotaKaki : Nak letak gambar dalam blog memang ada limit ke?

Wednesday, December 5, 2012

167. Hak Sama rata antara Lelaki dan Perempuan


Tajuk kemain serius kan? Lama dah aku tak berserius kat sini kan. Kalau ada yang baca entry aku yang lama-lama tahulah.

Kalau ada baca blog aku dalam dua ke tiga bulan yang baru ni, akan perasan yang aku banyak ke site. Sebabnya aku tolong sorang surveyor yang tak cukup pekerja dan dalam masa yang sama aku jadi JUNIOR surveyor nya. Belajar sikit-sikit kononnya.Aku tak kisah pun, yang penting tak kacau jadual seharian aku cukuplah. Aku pun bukan minat sangat pun dalam bab survey sekarang ni. Huhu..

Tapi aku bagi korang pendahuluan panjang-panjang pun tak guna kalau tak masuk-masuk apa aku nak bagitau kan. Ok.

Cerita dia gini. Aku lahir hujung tahun 80-an. Semenjak aku mengenal erti huruf dan perkataan dan dapat membaca dan mendengar dengan baik, seringkali aku mendengar yang perempuan ataupun wanita ingin mempunyai hak yang sama rata dengan lelaki. Korang pun mesti pernah dengar kan? Kalau tak mesti korang ni duduk dalam bilik sorang-sorang lepastu selimut badan dan tak ambil tahu hal dunia langsung.

Pada aku, aku takde masalah langsung dalam hal ini. Wanita inginkan hak sama rata. Bagi je. Serius aku memang tak kisah. Nak belajar? Sekarang pun memang ramai yang bijak pandai. Nak jadi pemimpin? Ramai yang mengetuai pelbagai jenis sektor dalam dunia ini. Apa lagi? Boleh dikatakan semua diberikan hak sama rata. Maaf kalau ada yang aku terlepas pandang.

Tapi pernah tak dalam ramai-ramai wanita ataupun lelaki yang tidak kisah akan hak sama rata antara lelaki dan perempuan ini pernah terlintas memikirkan yang mana perempuan masih kaum yang lemah lembut? Pernah tak?

Jika pernah, baguslah tetapi jika tidak pernah. Korang sememangnya seorang yang lebih mementingkan diri. Kenapa aku kata begitu?

Dalam dua bulan ini, aku ada pergi ke satu site construction kawasan perumahan di Damansara. Kalau tak silap aku, harga bagi sesebuah rumah itu, memang tak mampu dimiliki oleh orang kebanyakkan seperti aku. Apa yang aku terkejut ketika berada di sana ialah terdapat perempuan ataupun wanita yang bekerja di site construction itu. Bukanlah sebagai penari pom-pom untuk menaikkan semangat pekerja lain atau penjual nasi lemak di tepi kaki lima atau penyeri di situ tetapi mereka juga dikerah untuk membina rumah-rumah di kawasan itu.

Mengangkat batu-bata, mengacau simen, membina rumah dan apa-apa kerja yang menjadikan rumah itu terbentuk. Aku tidaklah bertanya kepada mereka apakah warganegara mereka tetapi aku suspek kebanyakkannya berasal daripada Indonesia. Walaupun mereka bukanlah orang Malaysia tetapi pada aku ianya tetapi tidak munasabah untuk mereka bekerja di kawasan seperti itu.

Aku kesian pun ada, lagi-lagi kalau terkenang kalau family aku sendiri yang kena buat kerja macam itu. Kesian seyh. Jika ada yang kata, susah nak dapat kerja ke apa ke. Aku tak tahu tetapi ada yang aku tengok muka mereka cantik dan muda. Aku rasa mereka ditipu dengan dijanjikan untuk menjadi model di Malaysia. Siapa tahu bukan?

Apa-apa pun, aku berharap sesiapa yang memperjuangkan hak sama rata antara lelaki dan perempaun. Fikirkan jugaklah untuk mereka-mereka itu. Kesian tahu tak. Kesian. K.E.S.I.A.N. Kesian.

NotaKaki : Aku tulis jugak kat office sebab berapa kali dah aku tangguh benda ni.

166. Harimau Malaya VS Gajah Putih

Masalah ni. Ahad ni Malaysia lawan Thailand untuk separuh akhir pertama Piala AFF 2012. Aku tengah cari geng nak layan. Member yang biasa aku pergi sekali, Wank balik kampung la pulak. Aniq pulak tak tahu nak korek tabung mana. Spekiebesaq pulak kata tak pergi gak. Member lain? Dari first game aku ajak, semua perli aku. Siap tanya ada Jom Heboh ke.

Ye, mungkin dia main-main. Tapi aku je yang sensitif lebih. Sila letak tangan di bahu, mata ke atas sekarang. Hahahaha!

Kalau aku tak pergi, Malaysia akan kekurangan satu penyokong. Bahaya wooooo.. Poyo tak ayat aku?

Nanti nak kena cari lagi siapa nak pergi. Lagipun syok gila layan bola kat stadium, lagi-lagi kalau stadium tu penuh. Nak best lagi kalau menang pulak game tu. Perghh. Mantap.



NotaKaki : Pisang sangat sedap dimakan.

Sunday, December 2, 2012

165. Harimau Malaya makan Garuda.






Amacam? Semangat tak dengar lagu tu? Kalau sesiapa yang ada kat Stadium Bukit Jalil malam tadi, memang akan terasa semangat semacam. Penyokong negara lain boleh kecut badan. Tu belum dengar lagu Inilah Barisan Kita. Sorry, aku tak ingat nama tajuk lagu tu yang betul.

Serius, boleh meremang dowh bulu badan kau bila dengar lagu ramai-ramai nyanyi. Nak pulak semalam Stadium Bukit Jalil full. Semua tingkat penuh. Rugilah kalau setakat tengok dekat TV or kedai mamak je. Suasanan yang memang bestlah aku kata.Tapi tak jumpa pulak yang masa match dah start. Stadium masa tu penuh.

Aku rasa player Malaysia sendiri terkejut bila tengok stadium penuh. Tu yang nervous sikit masa mula-mula main. Lepas dapat momentum, memang terbaik. Senyap penyokong Indonesia bak hang. Hehe.

Aku gerak dengan wank dari Shah Alam pukul 3 petang dan sampai lebih kurang pukul 4 petang. Kira sempat la tengok ada provokasi antara peyokong Indonesia dan Malaysia ke arah satu sama lain. Sempat ambil tiket daripada adik Aniq masa tengah-tengah hujan lepas tu. Ingat nak jumpa Aniq gak tapi dia gerak lambat dari Seremban dan dia pun datang dengan geng-geng motor dia.



Siapa kata Penyokong Indonesia semua teruk?

Harimau Malaya VS Garuda


Awek mana ntah. Haha. Wank bukan main sekang.
 Spekiebesaq pulak gerak dengan adik dia, Rais dari rumah dorang kat Nilai lepas maghrib. Sampai dekat nak start jugaklah. Kalau bukan sebab aku dengan wank, takdenyelah dia nak dapat seat tu. Haha. Aniq pulak aku tak tahu lah dia duduk belah mana sebab masa aku message dia, dia kata dia duduk dengan budak-budak motor dia. Katanya ramai. Lagipun seat area tempat aku pun takde kosong sangat dah.



Terbaik.
Game malam tadi, memang puas hatilah. Dapatlah aku lupakan detik perlawanan lawan Singapore hari tu. Haha.

Lepas ni Malaysia lawan Thailand pulak. Harap boleh menang lagi.

Please do support our nation team. Orang luar negara pun ada yang sokong Malaysia tau tak. Tak caya ke?

Credit to FB Malaysia Football Team

Credit to FB Malaysia Football Team
So, lepas ni janganlah nak kata orang luar takkan sokong team Malaysia. Puihh. Setakat tengok kat tv je. Memanglah tak nampak. Hehe.

AAUUUUUUUUUUMMMMMMMMMMMMM!!!!!
Takut tak gajah ek dengan Harimau Malaya ni?

NotaKaki : Jumpa kawan lama yang nak konvo hari ni. Dia tetap sama. Tahniah bro.


Friday, November 30, 2012

164. Terjaga di Malam hari.


Rasanya dah dua tiga kali dalam 2 minggu ni aku tertidur lepas magrib. Gila tak syok sebab aku mesti terjaga tengah-tengah malam. Lepas tu tak boleh tidur. Kang siang kat opis mulalah terangguk-angguk depan pc.

Letih woo..

NotaKaki : Tiket bola siapa nak beli woi?

Wednesday, November 28, 2012

163. Gegarkan Stadium Bukit Jalil Sabtu ni






Korang tengok tak game tadi? Menang weh pada yang tak tengok. Hehe. 4-1 lawan Laos. Jaringan oleh Safiq Rahim, Safee Sali, Wan Zack Haikal dan Khyril Muhymeen.

Safiq Rahim
Safee Sali
Wan Zack Haikal
Khyril Muhymeen
So, kalau tak sure tu. Malaysia wajib menang kalau nak ke suku akhir. Kalau seri, payah sikit. Kalau kalah pun payah gak.

Untuk mudahkan cerita kat sini, Malaysia a.k.a HARIMAU MALAYA perlu menang.

Kalau nak Harimau Malaya menang, kita sebagai penyokong harus turun ke stadium sabtu ini. Jangan bagi alasan apa-apa. Simpan duit nak pergi Pekan Frinjan la, tunggu masuk semi final la, mak suruh teman sepupu datang rumah la, duduk jauhla, tunggu menang dengan Singapore dulu la dan apa-apa la.

Kita kena pastikan yang Harimau Malaya MENGAUMMMMMM!

AAUUUUMMMMMMM!!!!!!!!
NotaKaki : Semangat sikit nak tengok.

Sunday, November 25, 2012

161. Semoga berjaya Harimau Malaya!


Hari ni akan berlangsung perlawanan Malaysia menentang Singapura di Stadium Nasional Bukit Jalil. Harap korang dapat penuhkan stadium ramai-ramai bagi yang kemampuan. Jangan bila kalah tak semangat ke apa. Kalau korang tengok video kat atas tu, korang boleh rasa camne perasaan pemain bila tengok korang. Kan?

Mesti tambah semangat kan? Aku ingat nak pergi tengok dengan wank dan member dia.

Semoga berjaya.

NotaKaki : Unifi oo unifi.

Thursday, November 22, 2012

160. Unifi macam lahanat ke?




Setelah berhempas pulas mengodek-ngodek modem aku, pasang cucuk, pasang cucuk wayar kat situ. Akhirnya boleh gak aku access ke internet. Aku tak tahu apa masalah sebelum ni, tulis access internet boleh tapi bila masuk mana-mana browser, macam haram. Nak kata rosak, lapton dan handphone budak rumah aku ok je.

Bukanlah aku nak memburuk-burukkan Unifi kerana selama ini ok je bila pakai. Mungkin memang ada mana-mana masalah kot. Cuma, tak berapa best la sebab masalah ni dah jadi dekat 3 minggu lagi. Sekejap ok, sekejap tak. Siap aku dah call dengan TM lagi untuk mintak bantuan tapi haram. Sama jugak.

Kenapa ek? Anyone?

NotaKaki : Tak best langsung online pakai handphone.

Tuesday, November 20, 2012

159. Sangat penat.


Bulan ni berdasarkan statistik penulisan aku, adalah paling kurang aku tulis. Aku nak sangat menulis tetapi aku sangat penat. Balik kerja pun, tak sempat  buat apa sangat. Pap, tidur. Aku penat dan aku sangat mengantuk semenjak dua menjak ini.

Ini pun aku curi sikit masa waktu kerja aku kat opis. Penat woo.

NotaKaki : Harap dapat habiskan.

Sunday, November 11, 2012

158. Piala AFF 2012


Ada yang tak tahu ke? Kepada yang tak tahu, hujung bulan ini akan berlangsungnya kejohanan bola sepak terhebat di rantau asia tenggara. Ianya melibatkan 8 negara daripada 11 yang berdaftar. Yang lebih tu tak layak la. Hehe.

8 negara itu ialah Malaysia, Singapura, Thailand, Indonesia, Vietnam, Laos, Filipina dan Myanmar. Korang boleh cari sendiri 3 negara yang tak dapat melayakkan diri itu ye. Hehe.

Tahun ni, kejohanan ini akan dianjurkan oleh dua negara iaitu Thailand dan negara kita sendiri, Malaysia. Aku serius tak tahu betul ke tak sebab suasana takde langsung. Padahal tinggal beberapa hari je lagi. Tak macam masa EURO 2012 hari itu. Setahun awal lagi korang dah dapat rasa. Nak salahkan siapa dalam hal ini? Media? Peminat bola sepak? FAM? ataupun Kementerian belia dan sukan? Entahlah.


kat atas tu harga tiket yang korang kena bayar kalau nak tengok kat stadium. Kepada penyokong-penyokong setia pasukan masing-masing, take note ok? Hehe.

Untuk Piala AFF ini, semestinya aku akan menyokong pasukan Malaysia ataupun dikenali sebagai Harimau Malaya.


Kalau ada geng, aku ingat nak pergi tengoklah kat stadium. Kalau sorang-sorang, memang tak la. Boring woo tunggu sorang-sorang kat dalam stadium tu.
Korang boleh check jadual perlawanan kat atas ni. Rupanya-rupanya banyak jugak sponsor Piala AFF ni kan?

So, jangan lupa support team masing-masing ye. Pada aku, semoga berjaya diucapkan kepada pemain-pemain Malaysia dan jurulatihnya Dato' K. Rajagopal. Harap-harap tahun ni boleh menang lagi. Baru senyap sikit orang yang asyik kutuk-kutuk King Gopal ni kan? Hehe.

Credit gambar to Google Images. Terima kasih kepada pengupload sebenar.

NotaKaki : Madam Bee cari handphone baru habaq kau.

157. Trip to Bangkok - Selesai Sudah Part 3


Bersambung dari Part 2

Malam itu, selepas selesai kemas-kemas barang dalam bilik tu, kitorang mandi-mandi dan bersiap. By the way, bilik air dan tandas tu kongsi. Walaupun kongsi tetapi still ok la untuk mandi. Tak kotor. Cuma payah sikit lah kalau korang nak memerut ke apa kan sebab kena tunggu turn kalau ada oraang pakai.. Haha.

Lepas tu, kitorang pergi makan kat belakang area masjid yang aku cerita sebelum ni. Kedai muslim dan bawah rumah tokey kedai tu kot.

"Nasi goreng dalam bahasa thai apa ek?" Detik hati.

"Usha menu sat dalam ainol ni." detik hati jugak




Memandakan tokey merangkap tukang masak tidak berapa nak cakap guna english, dia mengesyorkan kepada kami nasi goreng dan ayam. Mula-mula aku ingatkan nasi goreng ayam tetapi rupanya-rupanya nasi goreng cina ada ayam. Mungkin jela. Spekiebesaq dan wank kata macam nasi goreng biasa je. Entahlah.

Nasi goreng dan ayam

Air kosong


Keadaan kedai bawah rumah
Nasi itu, kitorang kena RM3.50 ataupun 350 baht. Lebih kurang harga dengan kat Malaysia jela kan? Lepas makan, kitorang jalan pulak kat Khousan Road. Kat situ, boleh dikatakan kawasan tumpuan pelancong jugak. Ada macam-macam kat situ. Baju, beg, seluar, magnet lekat-lekat tu. Kalau yang jenis suka lepak-lepak kat pub pun banyak gak kat jalan tu. Cuma tak pulak aku pasti yang tukang hidang tu perempuan tulen or bapok sebab aku tak masuk pun. Tengok dari luar je. Hehe.








 Nasib kitorang tak berapa elok masa tu sebab baru jalan dalam 15 minit hujan turun. So, tak boleh nak usha barang sangatlah.

Lepas tu, kitorang balik dan lepak kat ruang bawah hotel tu. Memandangkan masa tu musim hujan, kitorang dapat beli buah dengan harga serendah RM1.50 ataupun 150 baht. Ianya harga bukan untuk separuh buah tetapi satu biji buah. So, kalau hantu buah masa tu memang beruntunglah kan.

Kitorang makan buah tu dan merancang ke mana kitorang akan pergi pada esok hari.

 Dah rancang bagus punya dan tambah aku mengantuk. Kitorang tidur lebih kurang pukul 10.30 malam waktu bangkok. Yang lain, aku tak tahu. Diorang dah buat bilik tu macam rumah diorang, so memang tak kisah la diorang tu tidur pukul berapa kan.

Sambung lagi di entry yang lain pula. Have a nice day.

NotaKaki : Sekarang musim sakit perut ek?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...