Tuesday, July 3, 2018

477. Malaysia Baharu?


Sebelum ni aku tak ingat pernah berkongsi atau tidak pendirian aku yang mana tidak akan mengundi Barisan Nasional selagi mana mereka berkuasa dan mengusai Kerajaan Malaysia kerana aku ingin melihat mereka kalah. Ianya bukan disebabkan aku tidak menghargai mereka ataupun mereka terlalu corrupt tetapi aku ingin melihat rakyat Malaysia khususnya orang-orang yang berusia untuk melihat yang mana Barisan Nasional bukanlah Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Malaysia bukanlah Barisan Nasional.

Bulan Mac haritu kita rakyat Malaysia dapat melihat kekalahan teruk Barisan Nasional yang menyebabkan hasrat aku tercapai. Dengan itu, Kerajaan Malaysia kini dikuasai oleh Pakatan Harapan pula. Aku berharap dengan peristiwa itu akan terjadinya perubahan-perubahan secara drastik yang mungkin tidak dapat dilihat sebelum ini. Malahan kalau dilihat dari tarikh tersebut, media mula bebas daripada mana-mana pihak.

Dan hari ini dalam sejarah aku sendiri dapat membaca berita di mana buat pertama kalinya bekas perdana menteri ditahan oleh SPRM bagi kesalahan yang dilakukan. Aku harapkan kebaikan-kebaikan yang akan datang pula selepas ini.

Satu lagi, aku tak harap yang Pakatan Harapan berkuasa terlalu lama kerana takut peristiwa yang sama kembali berulang. Pada aku, Malaysia masih sama cuma kerajaan sahaja yang dikuasi parti pemerintah yang baru.

NotaKaki: Boring tinggal sorang-sorang kat rumah.

476. Masih Begini


Aku tak pasti ada lagi tak yang menggunakan blog untuk bercerita kepada sesiapa dan aku sendiri semakin jarang aktif dalam blog malahan aku sendiri menggunakan micro blogging iaitu Twitter.

Cuma, kadang-kadang aku suka bercerita pada yang tidak mengenal diri aku untuk meluahkan apa sahaja yang rasa ingin diluahkan tapi apakan daya masa serious sangat sikit kalau dibandingkan masa aku muda.

NotaKaki: Tahniah kawan-kawan.

Wednesday, February 14, 2018

475. Pertama Kali Agaknya?


Buat pertama kali sepanjang aku belajar dari diploma hingga degree ni, aku fail satu subjek. Dah nak hujung-hujung pulak tu. Rasa down jugak la.

Aku cuba motivate diri aku untuk kata tak down tapi tu la. Bila aku duduk sorang-sorang, aku terpikir sendiri nak hadap sekali lagi benda yang sama sepanjang satu sem. Harapnya sem depan last sem aku.

Apa yang aku terkilan dengan subjek ni, aku yang banyak habis tenaga setelkan assignment group, last-last aku fail. Memang sakit hati tu ada sampai rasa nak burukkan nama groupmate aku. Tapi aku try munasabah diri balik, mungkin tuhan nak aku tengok balik diri aku, apa yang aku ada silap buat ke apa selama ni.

Yang ralat satu lagi, patutnya aku ambil empat subjek je sem depan, ni kena tambah balik satu. Ralat betul nak ubah balik jadual tu.

NotaKaki: Ke mana kita sem depan?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...